среда, 3 февраля 2021 г.

Тварини Північної Америки.

  Список тварин Південної Америки досить великий.

 Він включає в себе безліч прекрасних і рідкісних видів істот.

Які тварини в Південній Америці живуть? Більшість відмінно пристосувалися до життя в суворих умовах, адже деяким з них доводиться переносити дискомфорт тропічних злив і виживати у високогір’ї, сживаться з особливостями саван і субекваторіальних лісів.

Фауна цього континенту дивна. Ось лише деякі її представники

.Лінивці

Цікавими ссавцями – мешканцями лісів є лінивці, відомі всьому світу, як досить повільні істоти. Своєрідні тварини складаються в близькому спорідненні з броненосцями і муравьедами, але чисто зовні мають з ними мало спільного.

Кількість видів лінивців, що входять в число тварин ендеміків Південної Америки, всього близько п’яти. Об’єднуються вони в два сімейства: двупалых і трипалих лінивців, досить схожих між собою. Вони півметрового зроста і вагою близько 5 кг

Нагадують зовнішніми рисами обличчя безглузду мавпу, а їх густа кудлата шерсть схожа на копицю сіна. Цікаво, що внутрішні органи цих тварин відрізняються за будовою від інших ссавців. У них відсутня гострота слуху і зору, недорозвинені зуби, а мозок досить примітивний.

На фото тварина лінивець

Броненосці

Тваринний світ Південної Америки значно збіднів би без ссавців броненосців. Це самі незвичайні тварини з неполнозубых – загону, до якого належать і лінивці.

Звірі одягнені природою в щось схоже на кольчугу, наче заковані в броню, підперезані обручами, що складаються з кісткових пластин. У них є зуби, але дуже маленького розміру.

Їх зір недостатньо розвинений, але нюх і слух цілком гострі. При харчуванні такі тварини захоплюють корм клейким язиком  і здатні в мить ока закопатися в пухку землю.

На фото броненосець

Мурахоїд

Перелік назв тварин Південної Америки не буде повним без такого дивного створіння, як мурахоїд. Це давній дивовижний ссавець, що існував ще в епоху раннього міоцену.

Дані представники фауни, що населяють території саван і вологих лісів, мешкають також в болотистих місцевостях. Вони поділяються вченими на три роду, що відрізняються між собою вагою і розмірами.

Представники роду гігантів мають масу до 40 кг. Вони, також, як і члени роду великих мурахоїдів, життя проводять на землі і не можуть лазити по деревах. На відміну від родичів, карликові мурахоїди, майстерно пересуваються по стовбурах і гілках за допомогою пазуристих лап і чіпкого хвоста.

Мурахоїди не мають зубів, а життя проводять у пошуках термітників і мурашників, поглинаючи їх жителів за допомогою липкого язика, засунувши в житло комах свій довгий ніс. У день мурахоїд здатний з’їсти кілька десятків тисяч термітів.

На фото тварина мурахоїд

Ягуар

Серед тварин лісів Південної Америки, небезпечним хижаком, що вбиває одним стрибком, є ягуар. Саме в його спритної, блискавичної здатності вбивати своїх жертв і полягає сенс назви цього звіра в перекладі з мови корінних жителів континенту.

Хижак зустрічається також в саванах і належить до роду пантер, досягає ваги трохи менше 100 кг, має плямистим забарвлення, як у леопарда, і має довгий хвіст.

Такі тварини живуть на півночі і в центральній частині Америки, але зустрічаються в Аргентині і Бразилії. А в Сальвадорі та Уругваї деякий час тому були повністю винищені.


На фото ягуар

Мирикина мавпа

Американські мавпи – ендеміки, і відрізняються від родичів, що живуть на інших континентах широкої перегородкою, що розділяє ніздрі цих тварин, за що іменуються багатьма зоологами широконосими.

До такого типу істот  відноситься мирикина, по-іншому звана дурукули. Ці створіння, що мають зріст близько 30 см, примітні тим, що не в приклад іншим мавпам, ведуть совиний спосіб життя: вночі полюють, прекрасно бачачи і орієнтуючись у темряві, а вдень відсипаються.

Вони стрибають, як акробати, їдять дрібних птахів, комах, жаб, фрукти і п’ють нектар. Вміють видавати величезну кількість цікавих звуків: по-собачому гавкають, нявкають; ревуть, як ягуари; щебечуть і цвірінькають, як пернаті, наповнюючи темряву ночі  концертами.

Мавпа мирикина

Тіті мавпа

Скільки таких видів мавп існує в Південній Америці точно невідомо, так як прижилися вони в непрохідних лісах, їх  неможливо досліджувати повністю.

Зовнішнім виглядом тіті нагадують мирикину, але мають довгі кігті. Під час полювання вони підстерігають свою здобич на суку дерева, підібравши разом руки і ноги, опустивши вниз довгий хвіст. Але в потрібний момент в мить ока спритно хапають своїх жертв, будь то летить у повітрі птах або, пробігаюча по землі, жива істота.

На фото мавпа тіті

Саки

Ці мавпи живуть в лісах внутрішніх областей континенту. Своє життя вони проводять на вершинах дерев, особливо в районах Амазонки,які заливаються водою на тривалий час, так як не можуть терпіти вогкості.

Стрибають по гілках вони спритно і далеко, а по землі ходять на задніх лапах, допомагаючи собі передніми дотримуватися баланс. Працівники зоопарків, спостерігаючи за цими мавпами, помітили їх звичку шматками лимона натирати власну шерсть. А п’ють вони, облизуючи з руки воду.

Білолиця саки

Уакари мавпа

Близькі родичі саки, що мешкають в басейні річок Амазонки і Оріноко, відомі самим коротким хвостом серед мавп континенту. Ці своєрідні істоти, що відносяться до зникаючих видів і рідкісних тварин Південної Америки, мають червоні особи і лисий лоб, а своїм втраченим і сумним виразом обличчя робляться схожими на постарілу, розгублену в житті людини.

Однак, видимість оманлива, адже характер цих істот життєрадісний і веселий. Але коли вони нервують, шумно чмокають губами і трясуть з усієї сили сук, на якому знаходяться.

Мавпа уакари

Ревун

Мавпа ревун метрового зросту, зовсім не дарма отримали своє влучне прізвисько. Такі істоти без всякого перебільшення, неймовірно гучно ревуть. Воплі всієї зграї мавп, заспівує в якої старший самець, складаючи гнучкі губи у вигляді рупора, здатні оглушити слухача.

А дикі концерти, підхоплені іншими зграями, іноді тривають по декілька годин, наповнюючи лісову глушину континенту непередаваємими вбивчими мелодіями.

Такі мавпи оснащені сильним чіпким хвостом, яким вони хапаються за гілки дерев, пересуваючись при цьому з величезною швидкістю, і відрізняються яскраво-рудим, бурим з жовтизною або просто чорним кольором шерсті.

Мавпа ревун

Капуцин

Порівняно з іншими мавпами Нового Світу, це істота найбільш інтелектуальна. Капуцини здатні колоти горіхи камінням, натирають свою шерсть пахучими речовинами: апельсинами, лимонами, цибулею, мурахами.

Свою назву тварини отримали за схожість, топорчащейся на голові вовни, з капюшонами однойменних ченців середньовіччя. Мавпи мають яскраве забарвлення і білий малюнок на морді, схожий на знак смерті.

На фото мавпа капуцин

Вікунья

Вікунья, тварина, що мешкає в Андах, представляє сімейство верблюдових, віднесених до числа рідкісних. Для стародавніх мешканців гір ця істота вважалася священною, цілющою і посланою богом Інті.

Пізніше іспанці, прибувши на континент, почали винищувати цих представників фауни, використовуючи красиву м’яку шкіру на одяг для вельмож, а м’ясо вікуньї вважалося привабливим делікатесом.

З сімейства мозоленогих – це невелика за розмірами істота, що має масу не більше 50 кг. Шерсть, що покриває верхню частину тіла тварини, яскраво-рудого кольору, на шиї і знизу практично біла, виділяється чудовою якістю і неймовірною тонкістю волосся.

На фото тварина вікунья

Альпака

Ще одні жителі високогір’я, представники сімейства верблюжих. Цих, одомашнених людиною, тварин розводять в Аргентині, Чилі і Перу. Зростання їх не перевищує одного метра, вага становить приблизно

 60 кг.

Рівна і м’яка шерсть істот може мати найрізноманітніші відтінки, від чорного до чисто білого. Всього колірна гамма волосся нараховує їх близько двох десятків, в деяких випадках забарвлення тварини може мати малюнок. Альпаки проводять життя в стадах і відрізняються цікавістю, харчуються багаторічними рослинами і соковитими травами.

На фото альпака

Пампасный олень

Представник роду парнокопитних і тварин саван Південної Америки. Світло-сіра шерсть цієї істоти взимку, в літні місяці стає червоною, хвіст коричневий і білий на кінці.

Живиться тварина корою і гілками дерев, листям, травами, ягодами. Полювання на даних представників фауни обмежена, але заборони постійно порушуються, тому такі олені перебувають під загрозою знищення.

Пампасний олень

Олень пуду

Крихітний олень пуду, званий також чилійським гірським козлом, мало чим схожий на своїх родичів оленів, маючи зроста всього 35 см і вагу іноді менше 10 кг. Має присадкувату статуру, короткі роги, темно-руду або буру шерсть з розпливчастими білими плямами.

Мешкають такі крихітки на схилах Анд і зустрічаються тільки в приморських територіях Чилі, а також на деяких островах. У зв’язку зі своєю рідкістю, відзначені в Червоній книзі.

На фото олень пуду

Пампаська кішка

Статура цього представника сімейства котячих, що зовнішнім виглядом нагадує європейську дику кішку, щільне; голова опукла і кругла. Також відрізняють тварин гострі вуха, великі очі з овальним зіницею, короткі лапи, довгий і товстий пухнастий хвіст.

Забарвлення може бути сріблястим або сірим, светловато – жовтим або білим. Мешкає тварина в степах Південної Америки, зустрічається також на родючих рівнинах, в деяких випадках в лісах і на болотах. Вночі полює на дрібних гризунів, спритних ящірок і різноманітних комах. Пампаські  кішки здатні напасти і на домашню птицю.

На фото пампаська кішка

Туко-туко

Маленька істота, вагою близько половини кілограма, живе під землею і виглядом у чомусь схоже на чагарникового щура, але спосіб життя цього представника фауни відклав свій відбиток на ряд зовнішніх ознак.

Тварина має маленькі очі і приховані в хутрі, високорозташовані вуха. Статура туко-туко масивна, морда плоска, шия коротка, кінцівки невеликих розмірів з потужними кігтями.

Тварина віддає перевагу обживати ділянки з рихлим грунтом. На поверхні землі з’являється рідко, харчується соковитими рослинами. Ці звірятка, спілкуючись між собою видають звуки: «туко-туко», за що і отримали своє найменування.

Тварина туко туко

Вискача

Звірятко розміром з великого зайця, якого нагадує за зовнішніми ознаками. Але хвіст трохи довше, а за формою схожий з чайним носиком. Ним вискачі в хвилини небезпеки з шумом гупають об землю, попереджаючи про неприємності родичів.

Важать тварини приблизно 7 кг. Ноги і вуха в них короткі, шерсть темно-сіра з смугами на мордочці. Звірі сплять ночами і живляться рослинами. Вони мають звичку тягнути в свої нори все , постійно роблячи запаси.

На фото тварина вискача

Орінокській крокодил

Вважається найбільшим крокодилом на континенті. Особливо поширений у Венесуелі на річці Оріноко. Також називається колумбійським, так як зустрічається і на цій території, крім того, в передгір’ях Анд.

Може мати довжину понад 6 метрів і доживає до 60 років. Колір шкіри сірий або світло-зелений. За характером ці істоти агресивні і відчайдушно захищають свою територію. Під час пересихання річок, здатні подорожувати по суші, досить швидко пересуваючись, у пошуках нових місць проживання.

Орінокскій крокодил

Кайман

Плазуни з сімейства алігаторів. Каймани не дуже великої величини, довжиною менше двох метрів. Від інших алігаторів відрізняються наявністю кісткових пластин на животі. Живуть в джунглях на берегах струмків та річок, люблять грітися на сонечку. Є хижаками, але менш агресивні, ніж багато інших родичів.. На людей вони не нападають.

На фото кайман

Змія Анаконда

Величезна змія, здатна, за деякими чутками, досягати довжини 11 м і вважається найбільш масивної серед родичів. Мешкає у важкодоступних областях тропіків. Світло її зелених очей здатне наганяти жах.

Такі істоти можуть приживатися в зоопарках, але проживають там недовго. Анаконда має довгасту або округлу форму. Забарвлення сірувато-зелене з чорними кільцями і бурими плямами.

Змія анаконда

Птах нанду

Цей бігаючий птах – мешканець степів Пампи, за зовнішнім виглядом схожий на африканського страуса, але за розмірами трохи менше і пересувається зовсім не так швидко. Літати ці істоти не здатні, але можливості своїх крил використовують під час бігу.

Вони мають тіло овальної форми, маленьку голову, але довгу шию і ноги. На фермах розводять таких птахів для отримання м’яса і пір’я. Яйця нанду корисні, а за своїми поживними властивостями набагато перевершують курячі.

На фото нанду

Андський кондор

Дуже великий хижак з розряду пернатих, але харчується більше падаллю, пташенятами та яйцями птахів. Розмах крил кондора може мати триметрову довжину, але кігті їх прямі і не здатні понести велику здобич.

Ці представники пернатих зазнали винищення з-за помилкових звинувачень у знищенні худоби, але насправді вони корисні природі, так як є санітарами.

Андський кондор.

Амазон папуга

Назва папуги красномовно говорить про місце його проживання, адже найчастіше ці птахи зустрічаються в джунглях, які ростуть в басейні річки Амазонки. Забарвлення папуги амазона добре маскує їх на тлі джунглів.

Пернаті зазвичай оселяються на околицях лісів, звідки наносять візити на плантації і сади, ласуючи частиною врожаю. Але люди теж завдають чималої шкоди таким птахам, винищуючи амазонів через смачне  м’ясо. Часто таких вихованців містять в клітках, вони цікаві тим, що прекрасно наслідують людської мови.

Амазон папуга

Гіацинтовий ара

Великий папуга, що славиться темно-блакитним пір’ям і довгим хвостом. Його потужний дзьоб відрізняється чорно-сірим відтінком. Голос ари хрипкий, гортанний і різкий, чуємо на великій відстані. Населяють ці істоти пальмові гаї, лісопосадки і болотисті місцевості.

Гіацинтовий ара

Колібрі

Колібрі, птиця, яка прославилася своєю крихітною величиною. Існують види за розміром можна порівняти з великими комахами, наприклад, колібрі-бджоли. Забарвлення цих птахів унікальне, а пір’я переливаються при світлі сонця, як дорогоцінні камені. Основним  для них є нектар.

Птах колібрі

Південноамериканська гарпія

Представник сімейства яструбиних, хижий птах, розмах крил якої досягає двометрової довжини. Має потужні лапи,  здатні витримати велику вагу. Живиться рептиліями, великими птахами і ссавцями. Часто трапляється, що гарпії тягають з сіл ягнят, кішок і курей.

Південноамериканська гарпія.

Титикакский свистун жаба

Інакше це істота називається жаба мошонка, через в’ялості її шкіри, що звисає складками. Свою химерну шкіру вона використовує для дихання, так як легкі її невеликого обсягу.

Це найбільша жаба в світі, зустрічається у водоймах Анд і на озері Тітікака. Окремі екземпляри досягають до півметра і важать близько кілограма. Забарвлення спини таких істот темно – коричневе або оливкове, часто зі світлими плямами, чрево світліше, кремово-сірого відтінку.

Титикакский свистун жаба

Американський ламантин

Великий ссавець, що населяє мілководдя узбережжя Атлантики. Здатнеий  жити також у прісних водоймах. Середня довжина ламантина становить три і більше метрів, вага в деяких випадках доходить до 600 кг.

Ці істоти пофарбовані в грубий сірий колір, а їхні передні кінцівки нагадують ласти. Харчуються вони рослинною їжею. Володіють слабким зором, а спілкуються, торкаючись мордами.

Американський ламантин

Амазонський дельфін інія

Найбільший з річкових дельфінів. Маса його тіла може сягати 200 кг. Ці істоти пофарбовані в темні тони, а іноді мають червонуватий відтінок шкіри.

Вони мають маленькі очі і вигнутий дзьоб, покритий бляшаними щетинками. У неволі живуть не більше трьох років і погано піддаються дресируванню. Володіють слабким зором, але розвиненою системою ехолокації.

Річковий дельфін інія

Риба піранья

Це водна істота, яка прославилася своїми блискавичними нападами, отримала звання самої ненажерливою риби континенту. Маючи зріст не більше 30 см, вона безжально і нахабно атакує тварин і не гребує ласувати падаллю.

Форма тіла піраньї має вигляд ромба, стиснуте з боків. Зазвичай забарвлення буває сріблясто-сірим. Існують і травоїдні види цих риб, які живляться рослинністю, насінням і горіхами.

На фото риба піранья

Гігантська риба арапайма

Як вважають вчені, вигляд цієї стародавньої риби залишався незмінним мільйони століть. Окремі особини, як запевняють місцеві жителі континенту, досягають чотириметрової довжини, а вага обчислюється 200 кг. Правда, звичайні екземпляри мають розміри скромніші, але арапайма є цінної промислової рибою.

Гігантська риба арапайма

Електричний вугор

Найнебезпечніша велика риба, що має масу до 40 кг, зустрічається у неглибоких річках континенту і має на своєму рахунку достатньо людських жертв.

Вугор здатний випускати електричний заряд великої потужності, але живиться лише дрібною рибою. Володіє тілом подовженої форми і має гладку, покриту лускою  шкіру. Забарвлення риби помаранчеве або коричневе.

Риба електричний вугор

Агриас клаудина метелик

Найвродливіший метелик тропічних лісів з розмахом, фарбами насичених, яскравих крил у 8 див. Форма і поєднання відтінків залежить від підвиду описуваних комах, яких налічується близько десяти. Побачити метелика нелегко, так як зустрічаються вони рідко. Ще складніше спіймати таку красу.

Агриас клаудина метелик

Метелик нимфалида

Метелик з широкими крилами середніх розмірів, яскравим і строкатим забарвленням. Нижня  частина зазвичай зливається з навколишнім середовищем на тлі сухого листя. Ці комахи активно запилюють квітучі рослини. Їхні гусениці харчуються травами і листям.

Метелик нимфалида

Комментариев нет:

Отправить комментарий