среда, 13 января 2021 г.

  Льодовики та айсберги.

  А́йсберг— плавуча льодова гора великих розмірів.

 Висота айсбергу над водою може досягати 100 м, довжина — сотень кілометрів.




Близько 90 % обсягу айсберга знаходиться під водою, а 10 % — над. водою.



Антарктичні айсберги відслідковуються відповідними службами та поіменовуються. Імена надаються кожному айсбергу, більшому за 10 миль довжиною.



  
 Льодовик — багаторічне природне накопичення льоду на земній поверхні. Утворюється з твердих атмосферних опадів у тих районах, де протягом року таких опадів випадає більше, ніж тане та випаровується.

Види льодовиків:


*гірські (вершини високих гір);


*покривні (Антарктида та Гренландія).


 

  • Гірські льодовики – це льодовики, що покривають вершини, схили та долини гір вище снігової лінії.

  • Мають довгі льодові язики.


  • З льодовика беруть початок річки.

  •  

  • Найдовшим є льодовик Беринга на Алясці – 220км.


Снігова лінія – це межа, вище якої снігу випадає більше, ніж встигає розтанути протягом літа.





   Основа життя на нашій планеті – вода, як відомо, може перебувати в трьох агрегатних станах: в рідкому вигляді – в океанах, морях і річках, у вигляді пари – в атмосфері, і у вигляді льоду – на полюсах і вершинах гір.

    Вченим не відразу вдалося дізнатися, що таке льодовики і як вони утворюються. Для цього їм довелося роками вивчати льоди Арктики й Антарктиди, підніматися на вершини найвищих гір, і всюди брати проби льоду.

 Сьогодні багато загадок льодовиків вдалося розкрити, але вічна крига зберігають ще чимало таємниць у своїй промерзлій наскрізь глибині.



Незважаючи на те, що розміри льодовиків на глобусі не здаються вражаючими, вони все ж займають близько 11% всієї території суші, концентруючись на шапках полюсів і на вершинах найвищих гір. За підрахунками гляциологов (вчених, які вивчають льодовики), загальний обсяг льоду приблизно дорівнює 30 мільйонам кубічних кілометрів, а площа, яку вони займають – приблизно 16,3 мільйонів квадратних кілометрів.

 У них зберігається дві третини всіх запасів прісної води на Землі.











Комментариев нет:

Отправить комментарий