суббота, 16 января 2021 г.

Цікавинки.

     Це цікаво !

  1.У давні часи на Україні існувала гарна традиція посвяти першокласників у однокашники. А чому однокашники? 

У перший день навчання учням готували горщик чарівної каші, якою їх частували. Їли всі з одного горщика одну і ту ж кашу, звідси і пішла назва однокашники.

Вважалось, що той ,хто відвідає цієї каші буде гарним учнем, товаришем, однокласником, одним словом – однокашником.

 А все це тому, що кожна зернинка цієї чарівної каші вигодована нашою рідною матінкою-землею, напоєна теплою, як материнська сльоза, дощовою краплиною, зігріта ніжним сонячним промінцем. 

І все це тепло, ніжність і любов через зернятка каші передається діткам.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2.   Цікаві факти про Маріуполь
·        Маріуполь - перший населений пункт в Донецькій області, який отримав статус міста.
·        Вперше приватна власність в Маріуполі була скасована 19 березня 1918 року. Скасувала її місцева влада - Рада робітничих і селянських депутатів. Правда, його постанова стосувалася тільки земельних володінь. В той же день в сільській місцевості заборонили використовувати найману працю.
·        Загальне безкоштовне навчання в місті законно введено в лютому 1920 року і зберігається донині. При цьому в 1924 році в місті і повіті тільки 38% дітей шкільного віку навчалися в школах.
·        Перший державний дитячий сад в Маріуполі був відкритий 18 квітня 1920 року в порту.
·        Найстаріший на Донбасі краєзнавчий музей - Маріупольський, відкритий в 1920-му.
·        Перша радянська спецслужба в Маріуполі з'явилася в травні 1920 року - Маріупольська повітова надзвичайна комісія на чолі з чекістом Патрушевим. В її завдання входило відловлювати білогвардійських агентів, «заспокоювати» анархістів і боротися з організованою злочинністю. В околицях міста в той час розплодилися банди чисельністю до сотні людей - вони влаштовували нальоти на села і грабували, прикриваючись громадянською війною.
·        Перші рейсові автобуси в Маріуполі стали ходити 7 вересня 1925 року, між центром міста, вокзалами та віддаленими районами - портом і заводом імені Ілліча. Було чотири маршрути, один міжміський «Місто - Бердянськ» (в ті часи місто Бердянськ адміністративно підпорядковувався Маріуполю).
·        Маріупольський повіт займав перше місце в середині двадцятих років за кількістю грамотного населення. Читати і писати вміли в ньому 69% чоловіків і 57% жінок.
·        Перше радіо Маріуполя з'явилося 6 вересня 1925 року на заводі імені Ілліча. Установка приймача організації під назвою Маріупольський райком металістів обійшлася в п'ять тисяч рублів.
·        А перша центральна каналізація в місті відноситься до 1933 року. Ось такий цікавий про Маріуполь факт.
·        Водопровід вперше дотягнувся до Лівого берега і порту близько 1950-го року. До цього він працював в центрі міста з початку минулого століття, але довго не розширювався. До початку 30-х його протяжність була всього сім кілометрів.
·        Першим Палацом культури в Маріуполі став ПК імені Карла Маркса в 1957 році.
·        Вперше маріупольські моряки стали ходити за кордон восени 1961 року. До цього - ні-ні, ніякого закордону, з політичних мотивів. Через двадцять років після зняття заборони моряки Азовського морського пароплавства «обкатали» вже сімдесят країн світу!
·        В нашому місті страшенно багато пилу - обсяг викидів - в середньому 16 тонн пилу на жителя в рік. Уявіть тонну пилу? А 16 тонн? На Вас одного?
·        Тут під час Другої Світової був Гітлер і Муссоліні. На початку грудня 1941 року в Маріуполі в зв'язку з загостренням на східному фронті знаходилися перші особи Третього рейху, Італії і Румунії на чолі з Адольфом Гітлером, і почали вони з Маріуполя. Гітлер зупинився тут, провів нараду в будівлі місцевої міської ради і відправився в Запоріжжя. При відступі німці підірвали весь центр міста, і цю будівлю в тому числі. Потім із залишків першого поверху його відбудували, і зробили просто житловим будинком, а муніципалітет перенесли.

·        Маріуполь забезпечує до 10% валютних надходжень країни. І займає 7-е місце за обсягами виробництва сталі в світі.

·        У нас в місті жив на волі крокодил Годзілла. У 2007 році з заїжджого цирку втік крокодил. Він оселився в море, потім перебрався в теплі відстійники біля заводу Азовсталь, де його почали часто помічати працівники. Потім його вдалося зловити доблесним бійцям МНС, які умудрилися його вбити. (Передозування транквілізаторів. Ця історія гриміла на всю Україну в "веселих" сюжетах новин на завершення випуску.

·        У Мордовії є село Маріуполь. Маріуполь – це не тільки наше славне місто, а ще село в Румунії, відоме у вузьких колах навислим над ним прокляттям якоїсь баронеси, чию гробницю було розкрадено. І тепер там не можуть побудувати автобан європейського значення, так як всім страшно там будувати.

·        Маріуполь - 2 місто по забрудненості в Україні. Нас обійшов Кривий Ріг. Хоча в радянські часи Маріуполь офіційно вважався курортом.


-++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

3 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
.4




5





+++++++++++++++++++++++++

6

Факти про навколишнє середовище

Чому змінюються пори року? Що відбувається зі сміттям після того, як ми його викидаємо? Через що погода буває спекотною або прохолодною? Це й багато іншого діти вчать на уроках природознавства в школі. Розглянемо деякі факти, які переконують нас у тому, на якій прекрасній планеті ми живемо.


  • Пластик повністю розкладається в землі за 450 років, а скло – за 4 000 років.

  • Щодня у світі 27 000 дерев іде тільки на виготовлення туалетного паперу.

  • М'ясопереробна галузь найбільше сприяє глобальному потеплінню. На другому місці серед глобальних проблем – вирубка лісів.

  •  Близько 68 % наявних видів рослин, швидше за все, вимруть найближчим часом.

  • Населення Землі – понад 7 мільярдів людей. Очікується, що до 2025 року ця цифра складе 8 мільярдів.

  • На жаль, 99 % наявних видів живих організмів, за прогнозами вчених, вимруть.
===================================
7

Цікаві факти про тварин


Царство тварин прекрасне й дивне. У ньому є ручні видри, могутні вугри, кити, які співають, щури, що сміються, устриці, що змінюють стать, і багато інших, не менш дивовижних представників. Пропонуємо кілька фактів про тварин, які неодмінно сподобаються вашій дитині:


  • У восьминогів три серця. Ще більш дивний факт: в омарів сечовивідні шляхи знаходяться на обличчі, а черепахи дихають за допомогою заднього проходу.

  • У морських коників потомство дають самці, а не самки.

  • Папуга какапо має сильний різкий запах, який приваблює хижаків. Саме тому какапо знаходяться під загрозою вимирання.

  • Білка садить більше дерев, ніж середньостатистична людина протягом життя. Як таке може бути? Річ у тому, що білки ховають під землею жолуді й горіхи, а потім забувають, де саме сховали їх.

  • У левів полюють в основному левиці. Леви втручаються тільки за потреби.

  • Блоха може стрибнути на висоту, що перевищує її власний зріст у 130 разів. Якби блоха була людиною зростом 1,80 м, то могла б стрибнути на 230 м.

  • Електричний вугор виробляє електричний струм напругою в 650 вольт. Дотик до нього – найсильніший шок, який може відчути людина.
  • --------------------------------------------------------
  • 8

Цікаві факти про рослини


Рослини озеленюють нашу планету, виробляють кисень, роблять Землю придатною для проживання. Дерева й рослини – напевно, найкорисніші серед живих мешканців Землі. Пропонуємо кілька цікавих фактів про рослини:

  • Як і люди, рослини розпізнають інші рослини свого виду.

  • Всього на Землі є більше 80 000 їстівних рослин. З них ми вживаємо в їжу близько 30.

  • Людство стрімко знищує лісові масиви. Вже знищено близько 80 % усіх лісів.

  • Найстаріше дерево у світі (секвойя) знаходиться в США, в штаті Каліфорнія. Його вік – 4 843 роки.

  • Висота найвищого дерева у світі – 113 м. Воно також знаходиться в Каліфорнії.

  • Найбільше дерево у світі – осика, що росте в США, в штаті Юта. Її вага – 6 000 тонн.

=================================
9

Факти про космос

Сонце, зірки, планети, Чумацький шлях, сузір'я та все, що знаходиться у Всесвіті, розташоване у вакуумному просторі. Ми називаємо його космосом. Пропонуємо кілька цікавих фактів про нього:

  • Земля – крихітна порівняно з Сонцем, розмір якого в 300 000 разів більший.
  • Весь космос абсолютно беззвучний, тому що у вакуумі звук не поширюється.
  • Венера – найгарячіша планета в Сонячній системі. Температура на поверхні Венери складає 450° С.
  • Сила тяжіння змінює вагу людини на різних планетах. Наприклад, сила тяжіння на Марсі нижча, ніж на Землі, тому людина вагою 80 кг на Марсі буде важити всього 31 кг.
  • Оскільки на Місяці немає ні атмосфери, ні води, ніщо не може стерти сліди космонавтів, які стали на її поверхню. Тому сліди, ймовірно, збережуться тут ще сто мільйонів років.
  • Температура ядра Сонця – найближчої зірки до Землі, складає 15 мільйонів градусів Цельсія.
  • ====================================
  • 10

Наукові факти про Землю

Земля – наш дім. Щоб піклуватися про неї, ми повинні знати про неї важливу інформацію:

  • Вік Землі становить від 5 до 6 мільярдів років. Приблизно стільки ж років Місяцю й Сонцю.

  • Наша планета складається в основному із заліза, кремнію та відносно невеликої кількості магнію.

  • Земля – єдина планета в Сонячній системі, на поверхні якої знаходиться вода, а атмосфера на 21 % складається з кисню.

  • Поверхня Землі складена з тектонічних плит, розміщених на мантії – шарі, розташованому між ядром Землі й поверхнею. Така будова земної поверхні пояснює землетруси й виверження вулканів.

  • На Землі живе близько 8,7 мільйона видів живих організмів. З них 2,2 мільйони видів живе в океані, а решта – на суші.

  • ¾ поверхні Землі вкрито водою. Коли космонавти вперше побачили Землю з космосу, вони бачили в основному воду. Звідси й пішла назва «блакитна планета».
  • =================================
11

24 цікаві факти про школи різних часів та народів

 

  1. Грецьке «scole», завдяки якому з’явилося слово «школа», дослівно означає «дозвілля».
  2. Найстаріша в світі школа – Королівська школа в Кентербері. Вона була заснована в 597 році. Зараз вона оснащена сучасним обладнанням і продовжує так само радо приймати учнів.
  3. За часів Стародавньої Греції педагогами називали рабів. В їх обов’язки входило відвести дитину в школу і привести назад додому, а також спостерігати за виконанням домашніх завдань. Педагоги (раби) могли при необхідності карати дітей.
  4. У стародавні часи в процесі навчання дуже часто вдавалися до побиття.
  5. Всім відомий вислів «всипати по перше число» з’явився не випадково. Історія цього виразу почалася в давнину, коли учнів карали за погані оцінки, після чого до 1 числа наступного місяця залишали в спокої.
  6. Навчання дітей в Київській Русі почалося ще до Монгольського Ярма. Так, до прийняття християнства князь Володимир видав наказ, за яким слід було віддавати «на книжкове навчання” чад «кращих людей».
  1. У Новгороді за наказом Ярослава Мудрого велено було створити школу для дітей старост і духовних осіб. (Цікаві факти про Ярослава Мудрого)
  2. Шкільна форма виникла в Великобританії.
  3. У Китайських школах учні зобов’язані 2 рази в день масажувати собі обличчя руками. Також обов’язковою є розминка (зарядка), яка проводиться для всіх учнів: від молодших до старших класів. Щоб діти не перевтомлювалися, викладачі дозволяють дітям спати прямо на партах під час перерви для відновлення сил.
  4. Школа Орестад в Копенгагені – витвір сучасного мистецтва. Тут немає стін та класів: по суті, всі займаються в одному величезному приміщенні.


  1. Цікаво, що в Чехії найкраща оцінка – одиниця, а найгірша – це п’ятірка.
  2. В Індії є школа, в якій навчається найбільша кількість школярів: понад 30 тисяч осіб
  3. У Норвегії учням до 8-го класу оцінки не ставляться.
  4. В американських школах кожен учень сидить окремо за своєю партою.
  5. Відомий американський письменник Марк Твен, автор всіма відомої книги про Тома Сойєра, не закінчив навіть початкову школу.
  6. Девід Бекхем – відомий британський футболіст кинув навчання, щоб приділяти більше часу спорту.
  7. У 1565 році Іван Федоров – засновник книгодрукування – створив перший буквар для навчання дітей у школах, а надрукував він його в 1574 році в місті Львові.
  8. У 19 столітті у дітей, що навчаються в школі, зовсім не було канікул. Школярам лише давали відгул на час збору врожаю.
  1. Цікаво, що в нашому величезному світі існую кочові школи, підземні, а також «плавучі» і навіть «без дисципліни».
  2. Всіма відомий Енштейн вважався двієчником у шкільні роки.
  3. Таблицю множення, яка використовується повсюдно, була винайдена в Китаї.
  4. Цікаво, що на сьогоднішній день 1 вересня начитається навчальний рік в 122 країнах, серед них і Україна. (Цікаві факти про Україну) Ще в 43 країнах навчальний рік розпочинається 1 січня, в 16 країнах початок навчання припадає на березень, а в 10 країнах – на серпень.
  5. У багатьох школах Англії культивують правильну вимову і літературну мову, тому вживання сленгів і простих розмовних слів забороняється. Такою системою школи намагаються прищепити школярам основи культурного спілкування і сприяти поповненню словникового запасу.
  6. Найдорожчу освіту можна отримати в «Міжнародній школі юних леді та джентльменів Айвлоа Спенсера» в Великобританії. Щомісяця батькам доводиться викладати 77 500 американських доларів.

Цікаві факти про золото

● У Дубаї існують банкомати, які видають золоті злитки. Два автомати встановлені на 124 поверсі «Burj Khalifa» - найвищої будівлі у світі. Автомат, покритий напиленням з 24-каратного золота, видає злитки в одну унцію, десять грамів, п'ять грамів і один грам. Вбудований комп'ютер відстежує ціни на золото і оновлює їх кожні 10 хвилин.

● Моряки часто носили золоті сережки, щоб якщо вони потонули і їх викинуло на берег, сережки послужили оплатою за належне християнське поховання.

● Велика частина золота, що міститься в земній корі потрапила туди через падіння метеоритів.

● Дегустатори морозива використовують золоті ложки, щоб уникнути післясмаку, який буває при використанні звичайних ложок.

● Алюміній колись був найціннішим металом на Землі. Багаті люди обідали за допомогою алюмінієвих столових наборів, а бідні люди використовували золоті.

● Компанія «LEGO» раніше видавала своїм співробітникам золотий злиток вагою 25,65 грама за 25 років безперервної служби. 

● Золото часто виноситься на поверхню земної кори ґрунтовими водами під час землетрусів через тиск в її глибинах.

● З 1 тонни старих мобільних телефонів можна зібрати більше золота, ніж з тонни золотої руди.

● Індійські домогосподарки є власницями приблизно 11 відсотків світової кількості золота. Це більше золота ніж у СШАШвейцаріїНімеччині та Міжнародного валютного фонду разом узятих!

● Щоб розплавити м'яке від природи золото, його потрібно нагріти до 1065˚С. Багато більш твердих металів мають меншу температуру плавлення. 

● Пластичність золота неперевершена. Одна унція (менше ніж 30 г) металу може бути розтягнута в 80-кілометрову нитку товщиною в одну десяту від товщини людської волосини. Для вишивки і ткацтва використовується натуральна золота нитка.

● Золота об'ємом з сірникову коробку вистачить для позолоти поверхні тенісного корту. Теоретично 1 грам чистого золота можна розкатати в напівпрозору фольгу площею в один квадратний кілометр.

● Золоте кільце високої проби, якщо носити його все життя, через кілька десятиліть стане вдвічі тоншим. 

● Наша планета багата золотом. Але знайти його важко: метал цей рідкісний. За непідтвердженими відомостями, до 80% земного золота зосереджено в металевому ядрі планети. Водночас один тільки астероїд Ерос, за даними космічних досліджень, містить в собі золота більше, ніж вся наша планета.

● Першими видобутими людиною металами були золото і мідь. Сталося це понад сім тисяч років тому. Однак три чверті наявного у людства золота видобуто в останні 105 років. Для порівняння: сучасний добовий видобуток заліза дорівнює світовому видобутку золота, здійсненому за весь час існування людей.

● Велика частина металу, вимивається старателями з річкових наносів, що являє собою золотий пісок дрібної фракції. Золоті самородки іноді бувають великими. Півтори сотні років тому в Австралії, з ґрунту, на глибині всього 5 см, був витягнутий самородок вагою 72 кг.

● Половина золота Землі видобувається в ПАР.

● У Південній Африці золото витягується з шахт глибиною в три з половиною кілометри. Річний видобуток металу становить 500 тонн, однак для визволення золота з руд піднімається, дробиться і просівається близько 700-т мільйонів тонн породи. Кожна унція золота вимагає витрати сорока людино-годин важкої праці, півтори сотні літрів води, величезної кількості електроенергії, а також хімреактивів.

● За весь час існування видобуто приблизно 150-200 тисяч тонн золота - що абсолютно мізерно в порівнянні з розрахунковою кількістю цього металу в океані. За найскромнішими підрахунками, в солоній воді розчинено не менше 6 млн тонн золота.

● Створювати штучне золото зі свинцю і ртуті людство навчилося кілька десятиліть тому. Однак технологія ядерного синтезу непроста, дорога та енергомістка. Тому навіть в наш час видобуток золота ведеться по-старому. Однак вченим час від часу вдається сказати нове слово в золотодобуванні. У 2011-му році були зроблені спроби виділення золота з кукурудзи - єдиної рослини, яка ефективно витягає цей метал з ґрунту. Одна тонна кукурудзяного попелу містить до 60 г чистого золота.

● Для стародавніх єгиптян золото вважалося власністю богів. Тому користуватися золотими предметами дозволялося лише фараону (що вважався родичем богів), його сімейству і головним жрецям.. На ювелірів, які створювали золоті прикраси, теж лягав відсвіт божественної слави. А ось рабам, які видобували золото, благ вже не діставалося ніяких.

● Ціна на золото завжди стабільно висока, проте навесні 2008-го року благородний метал пережив справжній зліт вартості. Вперше за всю історію людства ціна золота склала більше тисячі доларів за унцію (28,35 г).

● Сьогодні золото та інші благородні метали посилено використовуються для нагромадження коштів, що недвозначно говорить про збереження глибоко кризової ситуації в економіці планети. Так що не дивно, що починаючи з 2008-го попит на банківське золото, срібло і платину стрімко виріс і не падає до цього моменту. 

● Ювелірні вироби не менше ніж на одну шосту складаються з металу, використовуваного вдруге. Це означає, що деяка частина золота, з якого зроблені ваші персні та браслети, видобута інками, древніми греками або навіть стародавніми єгиптянами.

● Золото - повноправний космічний матеріал. Золота фольга використовується для захисту літальних апаратів від перегріву. Тонкий шар золота покриває світлофільтри на шоломах космонавтів. Золото захищає людський зір від яскравого сонячного світла краще всяких інших матеріалів!

● Золоті злитки зазвичай відливаються в довільній формі. Однак дотепні швейцарці придумали лити золото в формі звичного всім шоколаду. Кожна із золотих часточок такої виливки важить один грам. Відламати її від масиву не складає труднощів. Подібним чином швейцарці відливають і срібло, і платину, і паладій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий