понедельник, 18 января 2021 г.

Природа Арктики.

 А́рктика (з грец. ἄρκτος — «ведмедиця», ἀρκτικός — «що перебуває під сузір'ям Великої Ведмедиці», «північний») — північний полярний регіон Землі, що включає околиці материків Євразії та Північної Америки, майже весь Північний Льодовитий океан з островами (окрім прибережних островів Норвегії), а також прилеглі частини Атлантичного й Тихого океанів.


Природні умови Арктики

Серце Арктики – Північний Льодовитий океан.

Це єдиний на планеті океан, майже повністю оточений материками і майже повністю покритий плавучими льодами. 

Арктична тундра  більшу частину року покрита  снігом.

Однак на кілька літніх місяців поверхня землі тає, і тундра прокидається до життя.

На далекій півночі планети температура взимку опускається до -40 С і нижче, а влітку ледь перевищує 0 С.

Кілька місяців тут панує зимова полярна ніч. Щоб вижити в цьому суворому краї льоду і снігу, рослинам і тваринам потрібна особлива витривалість.

в.

Рослинний покрив Арктики

Основна відмінність пустелі від тундри в тому, що в тундрі можна жити, прокормившись її дарами, а в арктичної пустелі це зробити неможливо.

Саме тому на території арктичних островів не було корінного населення.

Рослинність там дуже мізерна : переважно лишайники. Зустрічаються і квіти: полярні маки, жовтці, куропаточья трава – і навіть дерева: карликові верба і береза. Але вони піднімаються над землею всього на кілька сантиметрів.


Територія арктичних пустель має несомкнуту рослинність, якою покрито близько половини поверхні. Пустеля позбавлена дерев і чагарників.

Є невеликі ізольовані ділянки з накипними лишайниками на гірських породах, мохами, різними водоростями на кам'янистих грунтах і трав'янистою рослинністю — осоки і злаки.

В умовах арктичної пустелі зустрічаються деякі види квіткових рослин: полярний мак, крупка, зірочник, лисохвіст альпійський, щучка арктична, тонконіг, жовтець, ломикамінь та інші.


Тваринний світ Арктики дуже своєрідний. 

Його складають тварини, які більше ніде не зустрічаються. Білий ведмідь, морж, білуха, нарвал, різні види тюленів, 

 Пісець, полярний вовк, копитний лемінг (різновид миші-полівки) мешкають в тундрі. На  скелях арктичних островів селяться величезні колонії птахів.

Це пташині базари, на яких накопичуються десятки і сотні тисяч птахів. Все величезне пернате населення розташоване на скелі в певному порядку. 

Кожен вид займає своє місце: чистики, кайри, глупиши, чайки-моєвки... 

Вище всіх розташовуються поморники, яких не даремно назвали морськими розбійниками. 

Неймовірний гамір стоїть на пташиному базарі, і перебувати там небезпечно. 

  Неповторний тваринний світ Арктики взято під охорону держав. Багато звірів та птахів занесено в Червону книгу.

А на початку 80-х рр. на острові Врангеля і на півострові Таймир з'явилися нові мешканці. Це довгошерсті і волохаті мускусні бики, яких називають вівцебиками, тому що вони одночасно схожі і на бика, і на вівцю. Колись вони жили по всій Арктиці, але у більшості її районів вимерли і збереглися тільки на острові Гренландія і Шпіцберген. Доставлені за тисячі кілометрів на літаку, вони прижилися в нових місцях.

Тваринний світ Арктики


Наземна фауна бідна: арктичний вовк, пісець, лемінг, новоземельский олень, в Гренландії – мускусний бик. На узбережжі можна зустріти ластоногих: моржів і тюленів.

Головним символом Арктики вважаються білі ведмеді. Вони ведуть напівводний спосіб життя, ключовими ділянками суші для розмноження білих ведмедів є північне узбережжя Чукотки, Земля Франца-Йосипа, Мис Бажання на Новій Землі.

На території заповідника «Острів Врангеля» знаходиться близько 400 родових барлогів, тому його називають «пологовим будинком» ведмедя. 


Арктика і людина 

Арктика багата запасами корисних копалин: нафта, газ, кам'яне вугілля, кольорові метали, алмази. Але використовувати їх заважають важкі природні умови. 

Через Арктику проходять морські, повітряні і наземні транспортні шляхи. 

Сучасні міста побудовані за Полярним колом.

Корінні мешканці Арктики – малі народи Півночі (чукчі, ненці, комі, юкагиры та інші) – вміють жити в злагоді з природою.

Їх традиційні заняття – мисливство, рибальство, оленярство – відроджуються і розвиваються.

===================================================

Комментариев нет:

Отправить комментарий