понедельник, 25 января 2021 г.

Південний полюс.Амундсен.


Географічний Південний полюс Землі

Географічний Південний полюс є найбільш південною точкою на поверхні планети, через яку проходить вісь обертання Землі (проте, вісь обертання Землі насправді схильна до коливань, так що це визначення не підходить для більш точних робіт). Він знаходиться на крижаному плато в 1300 км (800 миль) від протоки Мак-Мердо. Товщина льоду в цьому місці сягає близько 2700 м. Через рух льодовикового щита, місце розташування географічного Південного полюса перераховується щорічно 1 січня і позначається спеціальним знаком.

Зазвичай координати цього місця розташування просто виражаються 90 ° південної широти, так як тут сходяться всі меридіани. Хоча, якщо все ж враховувати довготу, то вона буде дорівнює 0 °. Крім того, всі точки, що віддаляються від Південного полюса, звернені на північ до екватора Землі і значення їх широт складають менше 90 °. Ці координати все ще обізнаються в градусах південної широти, так як розташовані в Південній півкулі.

Оскільки Південний полюс не має довготи, важко визначити його час. Крім того, час не можна дізнатися по положенню сонця на небі. Таким чином, для зручності на американської дослідницької станції Амундсен-Скотт використовують Ново-зеландські час (UTC + 12: 00).

Магнітний і геомагнітний Південний полюс

Подібно Північного полюса, Південний полюс також має магнітний і геомагнітний полюса, які відрізняються своїм місцем положення від географічного Південного полюса. За даними Австралійського антарктичного відділу, магнітний південний полюс – це місце на поверхні планети, де магнітне поле Землі має вертикальне напрямку вгору. Ця точка лежить за межами полярного кола. Через полярного дрейфу, полюс рухається на північний захід із середньою швидкістю близько 10-15 км на рік. Його поточна відстань від географічного Південного полюса складає близько 2900 км. У 2015 році Південний магнітний полюс знаходився на рівні 64,28 ° південної широти і 136,59 ° східної довготи.

Геомагнітний Південний полюс визначається як точка перетину між поверхнею Землі і віссю магнітного диполя. За даними 2005 року, геомагнітний Південний полюс знаходився на позначці 79,74 ° південної широти і 108,22 ° східної довготи. Це місце знаходиться поблизу російського науково-дослідної станції Схід. Так як, магнітний диполь не рахується точною моделлю магнітного поля нашої планети, геомагнітний Південний полюс не збігається з Південним магнітним полюсом.


Як людина вперше підкорила Південний полюс

14 грудня 1911 року норвезька експедиція на чолі з Роальдом Амундсеном досягла Південного полюса.Саме цього дня у світі відзначають 109-ту річницю від дня підкорення Південного полюсу,

СПРОБИ ПІДКОРЕННЯ ПІВДЕННОГО 

ПОЛЮСУ

     Першою доведеною висадкою на берег вважається висадка експедиції Карстена Борхгревінка в 1895 на берег Землі Вікторії.

ЕКСПЕДИЦІЯ РОАЛЬДА АМУНДСЕНА

  Спочатку Амундсен їхав підкорювати Північний полюс, але коли експедиція майже вирушала, стало відомо, що Північний полюс вже відкрили. То ж вчений не став довго вагатися і не скасував експедицію.

Він просто змінив мету своєї подорожі, а вci учасники експедиції погодилися з цим.

"Щоб підтримати мій престиж полярного дослідника, — згадував Амундсен, — мені необхідно було якомога швидше досягнути будь-якого іншого сенсаційного успіху… я повідомив моїм товаришам, що оскільки Північний полюс відкритий, то я вирішив йти на Південний". 

19 жовтня 1911 року експедиція на санях, запряжених собаками, вирушила у путь. 


Як людина вперше підкорила Південний полюс  - фото 2

14 грудня, на 35 днів раніше експедиції Скотта, експедиція Амундсена досягла точки на білій рівнині, на висоті 3000 метрів, де, за розрахунками, повинен був знаходитися Південний полюс.

Саме цей день в історії вважається відкриттям Південного полюса. 

Як людина вперше підкорила Південний полюс  - фото 3

Вони залишили невеликий намет сіро-коричневого кольору, над наметом на тичці укріпили норвезький прапор, а під ним — вимпел з написом "Фрам". У наметі Амундсен залишив листа норвезькому королю з коротким звітом про похід і послання своєму супернику — Скотту.

Як людина вперше підкорила Південний полюс  - фото 4

Вся подорож Амундсена до Південного полюса і назад тривала 99 днів.

7 березня 1912 року з міста Гобарта на острові Тасманія Амундсен сповістив світові про свою перемогу і вдале повернення експедиції.

Як людина вперше підкорила Південний полюс  - фото 5

Норвезький полярний мандрівник і дослідник Амундсен не тільки першим досяг Південний полюс, а й став людиною, яка першою побувала на обох географічних полюсах планети.


Як людина вперше підкорила Південний полюс  - фото 6

Загинув вчений у 1928 році у віці 55 років під час пошуків зниклої експедиції Умберто Нобіле.

Мав нагороди багатьох країн світу, в тому числі найвищу нагороду США — Золоту медаль Конгресу.

 На честь мандрівника названі море, гора і американська наукова станція Амундсен-Скотт в Антарктиді, затока і впадина у Північному Льодовитому океані, місячний кратер.

Комментариев нет:

Отправить комментарий