четверг, 21 января 2021 г.

Золота лихоманка. Бартер.

  Золота лихоманка  (лат. fevra aura, англ. gold rush) — неорганізоване масове видобування золота на нововідкритих родовищах. Характеризується стихійним напливом старателів, хижацькими методами видобутку..

Характерними складовими, які призводили до масового руху старателів у райони видобутку, були величезні незаймані розсипні поклади, які зосереджувались на малих глибинах , а також швидке поширення інформації про відкриття таких родовищ і яскраві перекази про швидке збагачення золотошукачів. 
Цей масовий нестримний рух дістав (за аналогією до хвороби) назву «золота лихоманка» 





     Огляд золотих лихоманок ХIХ ст. (період розробки найкращих ресурсів золота на Землі) показує їх суттєвий вплив на процеси економічних і фінансових перетворень  епохи. 

Великі обсяги видобутку привели до встановлення грошового золотого стандарту: широкого обігу золотих монет, витіснення срібла, яке стало виконувати роль розмінних грошей, а також вільного обміну паперових грошей на золоті монети.

 Це сприяло стабільному розвитку світових грошових відносин, що утворили світову фінансову систему, істотному впливу банків на економічні перетворення, а також формуванню міжнародних центрів фінансового капіталу. 

Величезні запаси золота цілеспрямовано накопичувалися у США, які, маючи величезний видобуток на своїй території, скуповували значну частину світового видобутку золота, що з часом забезпечило ключовий статус їх валюти у світовій торгівлі.






     Видобуте золото відіграло ключову роль у забезпеченні фінансовими ресурсами масштабного промислового розвитку індустріальної епохи.

Численні міграції трудового люду в місця розробок золота сприяли освоєнню й заселенню віддалених територій, залученню їх природних багатств у світовий економічний розвиток.

Потреба утворення шляхів сполучень між центральними районами та гірничопромисловими осередками привели до інтенсивного прокладання доріг (у тому числі залізниць), розвитку залізничного й пароплавного транспорту, будівництва, стрімкого розвитку торгівлі





        За оцінками експертів, протягом усього періоду золотовидобутку людство отримало приблизно 100 тис. т золота.








        БА́РТЕР  – обмін продуктів та послуг на інші продукти й послуги без використання проміжних засобів обміну, грошей .

Міняєш те, чого у тебе багато, на те, чого немає.



        Усні вправи     

    1. Прочитай уривок. З якої він казки? Чи відбувся обмін між героями? Що отримав Іван від дідуся за те, що був добрим з ним? Чи використовувалися гроші при цьому обміні? Як називається обмін без участі грошей?

«Довго Іван-царенко побивався за жінкою, довго плакав гірко, розпитувався: що йому робити? Ніхто нічого не радив. От він узяв лучок срібний, набрав у торбину хліба, тикви почепив через плече,— пішов шукати.

Іде та й іде, коли зустрічає його дід, такий, як молоко, сивий, і питає:

— Здоров, Іване-царенку! Пригости діда хлібом.

Пригостив Іван старого. А він і питає:

— Куди тебе бог несе?

— Іду,— каже,— дідусю, світ за очі шукати своєї жінки; вона десь у тридесятім царстві, у баби-яги, костяної ноги, іду, та й не знаю куди... Чи ви, дідусю, не знаєте, де вона живе?

— Чому,— каже,— не знати? Знаю.

— Скажіть, будь ласка, дідусю, й мені!

— Е, що тобі, сину, казати: кажи не кажи, не потрапиш!

— Потраплю не потраплю, скажіть: я за вас увесь вік буду бога молити!

— Ну, коли вже,— каже,— тобі так треба, то от тобі клубочок, пусти його — куди він буде котитися, туди й ти за ним іди: саме дійдеш аж до баби-яги, костяної ноги.

Іван-царенко подякував дідові за клубочок, узяв, пустив: клубочок покотився, а він пішов.»



   2. Прочитайте наступні ситуації, та з’ясуйте, про який недолік бартеру йдеться (забирає багато часу, нерівноцінний обмін, великі об’єми товару, обмінятися можна не завжди,тощо).

1) Рибалка обміняв у старенького дідуся 3 рибини на кабана.

2) Шевцю потрібен хліб. Він шиє пекарю черевики, а пекар із задоволенням обмінює їх на хліб. Обмін працював деякий час відмінно, але коли вся родина пекаря мала по дві пари черевик, взуття йому стало не потрібне.

3) Вирішив рибалка виміняти сіль на рибу. А риба солевару не потрібна, натомість йому потрібен одяг зі шкірок. І біжить рибалка до стародавнього кравця за хутром, щоб виміняти рибу на хутро, а потім шкурки на сіль. Кравцю теж не потрібна риба, а треба голки…




      Виконай письмово

    Розв’яжіть задачі:

              3. Рибалка Микола мав 2 коней. 1 підкову можна обміняти на 3 карасі. Скільки карасиків варто зловити Миколі, щоб підкувати коней?
           4. Гончар Захар може обміняти 9 макітер на 1 мішок пшениці. Скільки макітер необхідно виготовити, щоб отримати 7 мішків пшениці?
           5. Мисливець Арсен за рік підготував 60 шкур диких звірів. Половину з них він обміняв на 5 мішків пшениці, а половину залишку – на 3 сокири. Решту шкур залишив для власних потреб. Скільки шкур залишилося у мисливця?
           6. Скільки овечок можна обміняти за дві корови, якщо за одну корову дають 5 кіз, а двох кіз можна обміняти на 3 вівці?
           7. Мисливець Кирило добув 12 шкур та обміняв кожну на 14 щук. Одержаних щук він обміняв на пшеницю, за кожен мішок якої він віддав 16 щук. Скільки мішків пшениці одержав мисливець?
           8. Склодув Данило кожні 8 пляшок обмінює на 1 мішок пшениці або на 5 підков. Йому потрібно придбати 4 мішки пшениці і 20 підков. Скільки пляшок повинен зробити склодув для придбання цих товарів?
           9. Гончар Степан виготовив для обміну 82 глечики. На холодний сезон його родині потрібно запастися 3 мішками пшениці та 4 шкурами кози. Чи досить буде зроблених глечиків, якщо кожні 6 глечиків гончар може обміняти на 1 мішок пшениці, а 14 глечиків – на одну шкуру кози?
           10. Ложкар Микита за літо виготовив 58 ложок. Кожні 4 ложки він може обміняти на 1 мішок пшениці, кожні 2 ложки – на 4 підкови. Чи вистачить йому виготовлених ложок для того, щоб підкувати 4 коней і одержати 3 мішки пшениці?
           11. Максим обміняв іграшкового автомобіля на 3 морозива, а потім це морозиво віддав за 9 наклейок. На скільки наклейок можна було обміняти 1 морозиво? Скільки потрібно морозива, щоб отримати 18 наклейок?
           12. В одному селі за 1 барана можна отримати 10 глиняних глечиків, або 6 стріл для лука, або 2 мішки пшениці. Скільки сокир потрібно віддати за одного барана, якщо одну сокиру можна обміняти на 3 стріли? Скільки глечиків потрібно віддати за 1 один мішок пшениці ?


======================================================================








Комментариев нет:

Отправить комментарий