суббота, 16 января 2021 г.

Морозні візерунки.


Чому взимку з’являються візерунки на вікнах?

Чому взимку з’являються візерунки на вікнах?

Лишень вдарили морози, віконні шибки твого будинку вмить перетворилися на кришталеві розписи невідомого художника. Гадаєш, то Дід Мороз тихцем твої вікна розмалював?. 

Певен, у нього й важливіші справи знайдуться! Отож, замріяні романтики відлучаються на чай з печивом, а холоднокровним всезнайкам я розповім, звідки беруться дивні лисички на вікнах… Та ще й відкрию секрет, як їх виготовити власноруч!




Хто взимку розмальовує вікна сріблом?

Які тільки принади не використовує зима! Візерунки на вікнах, мабуть, одні з найвишуканіших. Однак морозні картини на склі — це практично те ж саме, що й іній на траві та деревах. У будь-якому разі, принцип їх утворення однаковий.

Повітря, залежно від своєї температури, може вміщувати певну кількість води у вигляді водяної пари. Поглинання води повітрям зменшується зі зниженням температури.

Іншими словами, коли стає холодно, вологість повітря зменшується. Тож надлишок водяної пари, що міститься в ньому, «осідає» на холодних поверхнях, тобто конденсується.

«Однак тоді утворяться крапельки води або випаде роса», — можеш справедливо зауважити ти і будеш абсолютно правий.

За плюсової температури, так! Іній або срібні візерунки на шибках з’являються, лише коли вологе повітря охолоджується до 0 °С — точки замерзання води — та нижче.

Саме тоді водяна пара, немов за помахом чарівної палички, з газоподібного стану переходить одразу в твердий, оминаючи рідку фазу та перетворюючись на маленькі кристалики льоду. Цей процес називається десублімацією.

Пояснюючи тобі це явище, згадав одну цікаву зимову загадку. Мабуть, її автор добре знався на фізиці. Відгадаєш?

 Крапелько! Стигни, холонь і рости.
За ніч збудуй кришталеві мости.

Звідки беруться візерунки вигадливих форм?

Внаслідок чого виникають зимові квіти на вікнах, розібралися. Можеш сміливо себе похвалити! Проте як звичайним льодовим кристаликам вдається утворити настільки вигадливі форми?

Причина всьому — подряпини та нерівності скляних поверхонь. Саме на них перш за все осідають кристалики: поруч один біля одного, зверху в кільканадцять поверхів або з боків — як доведеться. Ось так звичайнісінький лід перетворюється на філігранні візерунки. Химерності їм додають і пилюка, що осіла на шибці, і різноманітні повітряні потоки (наприклад, протяги, вітер тощо).

Цікаво і те, що різна мінусова температура по-різному впливає на формування кристаликів. Якщо термометр показує трохи нижче 0 °С, кристали льоду мають форму призми-шестикутника. За невеликих морозів (до ─15 °С) вони схожі на прямокутні пластини. Якщо ж надворі розгуляються холоди, кристалічний лід нагадує голочки з тупими кінцями. Ось чому кожен візерунок такий незвичайний та унікальний.

Які бувають види морозних візерунків?

Розмаїття морозних лисичок вражає, однак найчастіше шибки наших вікон сяють деревоподібними структурами — дендритами або волокнистими утвореннями — трихитами.

Якщо скло почало охолоджуватися ще за плюсової температури і високої вологості повітря, то водяна плівка, що утворилася на ньому, буде кристалізуватися у формі дендритів. Не дивно, що найкрасивіші, найбільш пухнасті та розлогі візерунки виникають внизу вікна — саме там накопичується найбільше води.

Трихити ж утворюються у місцях подряпин та шорсткості скла. Спочатку утворюються паралельні кристалічні смужки, а з подальшим охолодженням від основних смужок починає відходити безліч вигнутих волокон. Внаслідок зниження температури трихити перетворюються у щільні льодові волокна.

Робимо іній в домашніх умовах

Перетворити кухню на домашню фабрику інію? Запросто!

Тобі знадобляться:

  • кам’яна сіль,
  • велика жерстяна банка,
  • розкришений шматок льоду.

Все просто! Поклади в банку дві склянки крижаної крихти. Зверху насип склянку солі. Знову додай дві склянки розтовченого льоду і склянку солі. Тепер чекай. Пройде трохи часу, і крихітні крапельки води, що містяться в повітрі, вкриють зовнішні стінки банки, перетворившись на мереживо з крижаних кристалів. А тоді вся посудина одягне тоненьку шубку з інію. Фантастика!

Як позбавитись від морозних малюнків на вікнах?

Якщо ж ти захочеш позбавитись від надокучливих морозних візерунків, і тут я тебе чудово зрозумію. Мабуть, кожному знайома ситуація: їдеш у маршрутці, а замість потрібної зупинки — лише сріблясті килими у вікнах. Незручно! У такому разі скло обробляють спеціальними хімічними розчинами. А в приміщеннях — посилюють теплоізоляцію та розміщують поблизу ємності з сіллю.

Щоб твої вікна не затіняли морозні візерунки, дотримуйся простих правил:

  • регулярно провітрюй будинок;
  • не заставляй  підвіконня непотрібними предметами;
  • пам’ятай про якісне та регулярне опалювання (тепле повітря зможе вмістити більше вологи);
  • перед заморозками оброби вікна водним розчином нашатирного спирту (це краще довірити мамі).


==================================-----------------------=================================

Комментариев нет:

Отправить комментарий