пятница, 10 апреля 2020 г.

"Про майбутнє дбаємо - рідний край вивчаємо"


У всіх  людей одна святиня,

Куди не глянь де не спитай:

Рідніша їм своя пустиня,

А ніж земний в чужині рай.

Нема без кореня рослини,

А нас , людей, без Батьківщини.




Кожна людина завжди з великою любов’ю згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, де відкрився для неї казковий дивосвіт. Ця затишна батьківська оселя, родинне вогнище і є маленька батьківщина. У кожного із вас теж є дім, де живете ви, ваші мама, тато, бабуся, дідусь ваші братики, сестрички. Маленькі батьківщини кожного разом утворюють нашу велику державу – Україну.



Україна – це наша земля, наш рідний край із славною багатовіковою історією, мудрими, талановитими людьми, з чарівною піснею, що дивує весь світ, з невмирущими традиціями, з мальовничою природою.




Прислів’я

Кожному мила своя рідна сторона.

Де рідний край, там і під ялиною рай.

Рідний край – земний рай.

Не забувай свій рідний край.

Багато держав є, людей і мов різних,

І кожному мила одна лиш, єдина,

Найкраща з усіх, - то є рідна країна.

Мені ж наймиліша – моя Україна!





Облітав журавель
Сто доріг, сто земель.

Ми спитали журавля:

- Де найкращая земля?

Журавель відповідає:

- Краще рідної немає!








Україна – це наш рідний край, наша дорога і мила Вітчизна, земля де ми народились, побачили, пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову – це найдорожча у світі Батьківщина.





У всьому світі кожен зна:
Є Батьківщина лиш одна.
І в нас вона одна-єдина –
Це наша славна Україна.





Про Україну, рідний край
Ти завжди, завжди пам’ятай.




У нас у всіх є наша мала Батьківщина



“Наш Донбас - це край багатий,

 як про нього не співати”





Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею, завжди хоче сказати про неї найкраще.





Донбас – мій рідний край!

Донеччино моя!
 Моя ти батьківщино! 
Тобі любов моя і всі мої чуття!
 Я до твоїх грудей приникнув,
 Як дитина, щоб знов набратись сил 
Для пісні і життя… 

(В. Сосюра)





. Донецька область була створена 2 липня 1932 року. Вона розташована у південно-східній частині України. Це найбільша область України за чисельністю населення. В області проживає близько 5 млн. чоловік. Головний центр області – місто Донецьк. Наша область – це великий промисловий регіон України, науковий, культурний, технологічний центр. 





  Рідна земля в сонячній короні,
 Дорога і люба без прикрас –
 В сполохах заграв і шапках териконів.
 Із співучим іменем – Донбас.




 Край тополь замріяних і кленів, 
 Золотистих нив і зелен –трав.
 Де в містах і селищах численних 
Кожний з нас під зорями зростав.





В лавах вугіль блиска, як рубіни
 В печах сталь янтарно визріва –
 Недарма тебе перлиною Вкраїни
 З гордістю народ наш назива.





Рідний край, донецька земля! 
               Ти моя маленька Батьківщина   
              Хай Бог тебе благословля,
                 В моїм серці ти єдина.



 Багатий, щедрий наш край. Основою виробництва області є паливно – енергетична, хімічна, металургійна, аграрна промисловість. 
 Але найбільшим багатством нашого краю є працьовиті, талановиті люди. Серед них є видатні письменники: В.Сосюра,  М. Шаповал, В.Гаршин; співаки і композитори С. Прокоф’єв,        Є. Мартинов, І. Карабиць, М. Леонтович, Йосип Кобзон; кінорежисер і актор Л.Биков, акторка Булгакова; видатні спортсмени – це чемпіонка Європи зі  стрільби Л. Ковальова, Пономарьов, Л. Подкопаєва, Андрій Калина, С. Бубка та інші; найкращий танцюрист В.Писарєв.  Герой Радянського Союзу льотчик-космонавт Г. Береговий, О. Волков. Своїми іменами прославили наш край. Своєю працею прославили Донбас знатна трактористка Паша Ангеліна, Стаханов А., учитель шахтарів Ізотов та інші.



Шануйте і любіть свій рідний край !



===============================
Збережи природу для свого народу.

Бережіть рідну природу!


Ми часто згадуємо в розмові слово «природа». І у кожної людини це слово викликає тільки приємні асоціації та спогади: луки з польовими квітами, білокорі берізки, чисті струмочки й озера, ліси з передзвоном пташиних голосів.


Дійсно, спілкуючись з живою природою, людина відпочиває душею. Міські жителі, відвідуючи музеї та виставки картин, милуються насамперед пейзажами відомих митців — великих майстрів пензлю.
Сама природа вчить нас цінувати красу й мистецтво, а головне — берегти їх. Але не завжди ми можемо захистити прекрасне. Найчастіше з нашої вини — вільної або мимовільної — гинуть ліси, річки, тварини, птахи, забруднюється повітря. І це далеко не повний перелік руйнівного впливу людини на рідну природу. Гублячи природу, людина не усвідомлює, що гине сама. Адже її здоров’я і добра доля залежать від навколишнього середовища.
Тому кожен з нас зобов’язаний завжди пам’ятати про це, повинен вміти бути вдячним. Тож, будемо берегти природу — кожен в міру своїх сил і можливостей. Ми маємо піклуватися про майбутнє нового покоління. Хотілося б, щоб і воно могло побачити й оцінити цю незрівнянну красу матінки-природи.




Турбота про світ природи


Природа — це життя, це рослини й тварини, це маляр та матір усього живого.

Навіщо відстрілювати диких тварин? Це ж наші брати по планеті! Вони теж хочуть насолоджуватися своїм існуванням, адже їм, як і нам, дароване життя. А як зворушливо звірі дбають про своїх дитинчат! Спостерігаючи за цим, розумієш, що вони теж здатні любити та співчувати.


Навіщо вирубувати ліси? Вони приносять багато радості й користі людині. Ліси затримують вітри та бурі, не дають видувати сніг з полів, зберігаючи цим урожай, сприяють збереженню природної екосистеми. Ліси гарні у будь-яку пору року. Навесні, коли на полях уже зеленіють сходи хлібів, в лісі ще лежить сніг, але вже чути веселе багатоголосе щебетання птахів. Влітку густий ліс дарує приємну прохолоду й пригощає щедрими дарами — ягодами та грибами. Восени, коли золоте листя пливе в лісовому струмочку, ліс особливо гарний. Підніжжя дерев встелене жовто-багряним килимом, все навколо буяє яскравими, строкатими барвами. Зимовий ліс нагадує чудову казку, всі герої якої зачаровані й занурені у довгий кольоровий сон.
Задовго до появи людини про красу й здоров’я планети подбала матінка-природа, створивши ліси. Вона і сьогодні справляє могутній вплив на життя кожного дерева, але все більше влади набуває людина.


Вважається, що людина — вінець еволюції життя на Землі, цар природи. Жодна жива істота не зрівняється з людиною за розумовими здібностями, вмінням мислити й аналізувати. Але чому ж тоді ми свідомо забруднюємо повітря, ґрунт, воду морів і океанів промисловими відходами? Чому масово знищуємо живу природу, прирікаючи рослин і тварин на вимирання? Такі руйнівні дії не характеризують царя природи…
Отже, розмірковуючи про свою перевагу над іншими живими істотами, нам є над чим замислитися. Природа влаштована набагато мудріше, ніж здається на перший погляд. Навіть поведінка комахи набагато складніша, ніж будь-який сучасний людський механізм. Тож, нумо вчитися мудрості у матінки-природи й жити в гармонії з навколишнім світом. Отже, бережіть природу!



Бережи природу — наш дім

Напевно, ні в кого не залишилося вже сумнівів в тому, що природу потрібно берегти та любити. Адже про це кожній людині говориться з самого дитинства! Кожна дитина розуміє, що природа — це наш спільний дім, який дає нам життя. Тому і ми повинні дати їй життя і не засмічувати, використовувати розумно її ресурси, бути уважними до всього живого, чи то рослина, чи тварина або навіть найдрібніша комашка.
Ось, наприклад, що станеться, якщо ми будемо засмічувати джерела прісної води? Не будемо дбати про річки, озера, будь-які інші водойми? Це призведе до катастрофи!





Багато людей й досі, на жаль, думають у першу чергу про власну вигоду та зовсім не дбають про природу. Будують великі фабрики й хімічні заводи, що своїми викидами отруюють навколишнє середовище, вбивають рослини, тварини…
Уявімо на хвилинку. Будівництво, бруд і пил навколо… Засмітили наш спільний дім! Птахи полетіли геть. Їм тепер вже не допомогти… Це екологічна катастрофа!



Все в природі взаємопов’язано між собою, це єдиний круговорот життя, який ніхто не має права порушувати. Тому всі люди повинні піклуватися про братів наших менших і про себе теж. Людина сама дуже сильно постраждає, якщо не зупиниться і не припинить так бездарно й бездумно знищувати природу!



Краса природи просто вражає уяву! Адже немає нічого прекраснішого чудових водоспадів і гір з засніженими вершинами, рівнин, покритих м’якою густою зеленню, і пагорбів, які рясніють осінньою різнобарвною палітрою… Та хіба можливо перерахувати всі прекрасні багатства природи? Звичайно, ні, адже вони незліченні.
Всього цього в один жахливий день може не стати. Потрібно, щоб кожен пам’ятав про це та берег ті дива, які поки ще щедро дає нам природа. Адже потім буде занадто пізно шкодувати про те, чого можна було так легко уникнути!


Бережи рідну природу!

Ми всі живемо на найпрекраснішій планеті, яка зветься Земля. Ми дихаємо повітрям, п’ємо воду, їмо її дари. Природа Землі дає людині життя, а ось люди дуже рідко замислюються над тим, що ці багатства не нескінченні. Будуються величезні заводи й фабрики, що забруднюють річки та повітря відходами виробництва! Гинуть риби, які не можуть жити в отруєній воді, зникають цілі види птахів і тварин, перестають рости дерева. Людство губить природу, навіть не замислюючись над тим, як житимуть його нащадки!


Зайдемо в літній день у ліс. Ми йдемо по залитих сонцем стежках, дихаємо свіжим повітрям і слухаємо дивовижний спів птахів. І раптом, прямо перед нами, на чудовій галявині лежить величезна й потворна купа сміття! Пластикові пляшки й склянки нагріваються на сонці, виділяючи в атмосферу отруйні пари. Вони пролежать тут багато років, потихеньку вбиваючи та отруюючи все навколо!



Люди повинні задуматися про свою відповідальність за Землю, адже це наш спільний дім! Уже зараз в містах вирубують тисячі дерев, а на їхньому місці будують тисячі будинків. Тільки чим будуть дихати ті люди, які будуть жити в цих будинках? Недарма кажуть, що дерева — це зелені легені планети!


Ми повинні всі разом допомагати рідній природі та берегти її зі всіх сил! Як це просто, взяти й забрати з собою сміття, що залишилося після пікніка в лісі. Або викинути обгортку від морозива в урну, а не собі під ноги! Хіба так необхідно вбивати рідкісних тварин заради того, щоб зшити з них шубу або чоботи? Ні!
Все в наших силах! Замість того, щоб грати з друзями в нескінченні гри на комп’ютері — вийдемо та посадимо дерево!

Бережи рідну природу — залишайся людиною!

Ми повинні берегти природу

Безвідповідальне ставлення до природи

Кожен з нас любить природу й отримує справжню насолоду, спостерігаючи за всіма її проявами. Нам подобається ходити по скрипливому снігу, споглядати пробудження природи, купатися в променях сонця, захоплюватися осіннім падолистом. Природа радує нас різноманітним одягом, але ми перестали це цінувати.



Нині екологічне становище країни залишає бажати кращого. Люди часто влаштовують пікніки в лісах і розпалюють багаття. Іноді трапляються пожежі. Далеко не всі туристи збирають сміття після відпочинку. Деякі вважають за краще залишити рештки на місці або викинути все в річку.



На стан природи впливає також знищення тварин. Чоловіки ходять на полювання та приносять дичину додому. Жінки насолоджуються прекрасними шубами. Деякі види тварин тепер ми можемо спостерігати тільки в Червоній книзі. Люди знищують все, що вважають за потрібне, не замислюючись про наслідки.
Однак найбільш поширеною проблемою на сьогодні є безвідповідальне вирубування дерев. Відносно недавно на Землі було безліч лісів, але з активним освоєнням земель їх стало набагато менше. Дерева ростуть довго, тому природа не встигає відновитися. Тому вже зараз дуже помітний процес збезлісення. Ми забуваємо про те, що завдяки фотосинтезу ліс дарує нам кисень і захищає від отруйних газів. Для людей набагато важливіше взяти матеріал для будівництва або ж сировину для виробництва паперу.



Екологія — наука про збереження природи

Зараз у школі в нас з’явився такий предмет, як екологія. На уроках нам розповідають про важливість охорони природи. Нас вчать свідомого й дбайливого ставлення до природи. Раз на місяць ми з класом ходимо до найбільш забрудненої ділянки та збираємо різне сміття. Найбільше мене дратують розкидані пластикові пляшки. Ну все ж знають, що пластик не гниє, тож протягом довгого часу залишається на поверхні землі! Навіщо залишати його після себе? Невже так складно підійти до урни й викинути пляшку туди?



На жаль, ми не звикли дбати про природу. Ми живемо сьогоднішнім днем ​​і не думаємо про майбутні покоління. Так, природа гарна, але рано чи пізно вона може помститися нам за таке ставлення до ресурсів. Ми повинні дбати про неї та охороняти її.

 Вікторина «Лісові загадки».

Команди по черзі відповідають на питання.
1. Як називаються тварини, тіло яких вкрите пір'ям? (Птахи).
2. Як називаються тварини, тіло яких вкрите лускою? (Риби).
3. Як називаються тварини, тіло яких вкрите шерстю? (Звірі).
4. Пташенята, який птахи не знають своєї матері? (Зозулі).
5. Хто подорожує по повітрю на нитці? (Павук).
6. У кого на сучку комора? (У білки).
7. Яка нитка в природі сама тонка? (Павутина).
8. Яку пташку називають «білобока»? (Сорока).
9. Є на річках лісоруби
В сріблясто-бурих шубах
З дерев, гілок, глини
Будують міцні греблі. (Бобри).
10. Скаче звіринка:
Не рот, а пастка.
Попадуть в пастку
І комар, і мушка. (Жаба).
11. Над річкою він у польоті,
Цей диво-літачок.
Над водою ширяє він гладкою,
На квітці його посадка. (Бабка).
12. На спині будинок я ношу,
Але гостей не запрошу:
У кістяне моєму будинку
Місце тільки одному. (Черепаха).
13. Лежить мотузка,
Шипить шахрайка,
Брати її небезпечно -
Вкусить. Ясно? (Змія).
14. Хвилі до берега несуть
Парашут - не парашут
Не пливе він, не пірнає,
Тільки торкнеш - обпікає. (Медуза).

Люди, будь ласка, схаменіться! Бережіть природу!


Комментариев нет:

Отправить комментарий