четверг, 15 апреля 2021 г.

3 офіційні мови Нової Зеландії.

 

Двомовність в Новій Зеландії


    Нова Зеландія має три офіційні мови -- англійську, маорі та Ново-Зеландську мову жестів .

Маорі-мова отримала цей статус з проходженням Закону мови маорі в 1987 році.

    Більшість урядових відомств і установ мають двомовні назви.


Новозеландська мова жестів або NZSL (від англ. New Zealand Sign Language) -- головна мова спільноти глухонімих Нової Зеландії. 

У квітні 2006 року вона стала третьою офіційною мовою після англійської та мови маорі з загальною кількістю мовців близько 7700 осіб.

Новозеландська мова жестів є близькою до британської мови жестів (BSL) та може вважатися її діалектом.

Як і інші мови жестів, NZSL була створена глухонімими, тобто без жодних зв'язків з письмовою або усною мовами, однак, нею можна висловити ті ж самі думки. NZSL використовує спільну з британською чи австралійською мовами жестів абетку. NZSL, як і британська мова жестів, використовує рухи губ в поєднанні з рухами рук та обличчя, однак до лексичного запасу новозеландської мови жестів входять поняття, які характерні виключно для Нової Зеландії.

Першими іммігрантами, що прибули з Європи до Нової Зеландії були вихідцями з Великої Британії. Британські глухонімі використовували для спілкування британську мову жестів, котра стала першою мовою жестів в колонії.




Англійська мова (English, the English language) 

 Одна з найпоширеніших мов у світі, особливо як друга мова та мова міжнародного спілкування.

 Це офіційна мова у більш ніж 60 суверенних держав,таких як Велика Британія, США, Канада, Австралія, Ірландія і Нова Зеландія, також поширена в карибських країнах, Африці та у Південно-Східній Азії.

Англійська мова є основною мовою спілкування, і 96 % населення країни вживають її як таку. Більшість книг, газет і журналів видається нею, вона ж переважає в радіомовленні та на телебаченні. 

Новозеландський діалект англійської мови близький до австралійського, але зберіг у собі набагато більший вплив англійської мови південних регіонів Англії. Разом з тим, він набув деякі характерні особливості шотландського та ірландського акценту. 

Певний вплив на вимову надала мова маорі й деякі слова цієї мови увійшли до повсякденного спілкування багатонаціональної спільноти країни.


Маорі або маорійська мова (Te reo Mвori) -- мова маорі -- корінного народу Нової Зеландії.

Оголошена другою офіційною мовою Нової Зеландії в прийнятому в 1987 році «Акті про маорійську мову».

Нею, як рідною мовою, говорить лише 14% маорі, тоді як 41% дорослого маорійського населення не володіє мовою маорі взагалі. В цілому, за приблизними підрахунками, маорійською добре говорить 10 тисяч осіб у всій Новій Зеландії.

 

Відноситься до східнополінезійської групи мов, до якої також належать мови Таїті, рапануйська, гавайська, діалекти островів Кука і деякі інші.

Загальноприйнятна назва походить від англійської інтерпретації мови маорі, де воно прописана як «маорі» .

 

 Правопис мови «Маорі» (Макрон) став звичайним в Ново-Зеландська Англійська в останні роки, особливо у специфіці контекстів маорі-культури, хоча традиційна англійська орфографія і раніше поширена в загальних засобах масової інформації та державних установах.


Статус офіційної мови мові маорі  надано 1987 року. 

Її використання стало обов'язковим у назвах державних департаментів та установ, а вживання її без обмежень стало можливим для співробітників і відвідувачів усіх державних служб, у судах, у громадських лікарнях, а також у підрозділах збройних сил. 

Вивчення основ мови маорі є обов'язковим курсом шкільних програм, а деякі навчальні заклади ведуть навчання двома мовами. Багато географічних назв у Новій Зеландії зберегли свої корені мовою маорі.

Мова належить до східнополінезійської групи мов. Рідною для себе її вважають близько 150 тисяч осіб.

Комментариев нет:

Отправить комментарий