среда, 14 апреля 2021 г.

Пташка ківі. Фрукт ківі. Цікаві факти.

  Ківі — молодий фрукт, що з'явився тільки в середині XIX століття в результаті окультурення актинідії приємної Actinidia deliciosaліани з роду актинідієвих садівником-аматором із Нової Зеландії Олександром Еллісоном.


Цікаві факти

  • Дослідники Бейлорського університету в Далласі ретельно вивчали властивості 27 продуктів, щоб установити, які фрукти найкорисніші для нашого організму. У результаті фахівці відзначили, що ківі є найкориснішим плодом.
  • Рослина, яку ми знаємо як ківі, була відкрита в Китаї понад 700 років тому і її плоди довгий час називали «китайським аґрусом». Перша згадка про ківі на Заході відноситься до 1847 року, а вже в 1906 році Актинідія Китайська була успішно введена в культуру в Новій Зеландії, яка до сьогодні є найбільшим експортером цих корисних фруктів (з ботанічної точки зору правильно — ягід).
  • В УкраїніЗакарпатській області в місті Ужгород Генріх Стратон вивів новий морозостійкий сорт актинідії китайської (Actinidia chinensis) «Кар






Можна з упевненістю сказати, що в майбутньому актинідія у нас займе одне з першорозрядних місць в числі плодових рослин нашого краю, здатних за якістю своїх плодів зовсім витіснити виноград ... не тільки замінити його у всіх видах споживання, але далеко перевершити його за якістю своїх плодів...»


Пташка ківі.



.

Птах ківі.  цікаві факти

Ківі – нелітаючий безкрилий птах. Це унікальний птах Нової Зеландії. Птах ківі належить роду безкілевих птахів і є ендеміком Нової Зеландії. Птах ківі відображає культуру цієї країни, тому його часто зображують на поштових марках і монетах.

Птах ківі: опис
Як виглядає птах ківі, якщо фрукт назвали в його честь? Птах ківі виглядає дуже незвично. Дивлячись на нього , відразу не зрозумієш – чи то птах, чи то звір? Адже у ківі немає крил і хвоста, а його пір’я більше схожі на густу шерсть. До того ж птах ківі має деякі ознаки ссавців, наприклад, чутливі щетинки (вібриси) біля основи дзьоба.

Однак, ківі – це птах, просто нелітаючий. Птах ківі невеликий, за розмірами не перевищує звичайну курку. Самки більші за самців. Ківі має грушоподібну форму тіла, маленьку голову і коротку шию. Вага птаха ківі від 1,5 до 4 кг.



У ківі міцні ноги і вузький довгий дзьоб, на кінчику якого знаходяться ніздрі. Це істотно відрізняє ківі від інших птахів, у яких ніздрі знаходяться біля основи дзьоба. Дзьоб ківі дуже гнучкий і тонкий, а його довжина становить близько 12 см для самок і близько 10 см у самців.

Хоча і здається, ніби у цього птаха немає крил, вони все-таки є. Просто крила птаха ківі нерозвинені і їх довжина складає всього 5 см. Це найменші крила з усіх нині живих птахів, а під густим оперенням ківі, вони і зовсім непомітні. Птах ківі виглядає пухнастим, адже його тіло густо вкрите м’яким пір’ям сірого або коричневого кольору. У ківі короткі міцні ноги з гострими кігтями. Ноги цього птаха дуже сильні.

Ківі має звичку ховати дзьоб під крило під час відпочинку, що властиво багатьом птахам. Але найдивніше те, що це створення поєднує в собі ознаки птахів і ссавців одночасно. У ківі температура тіла становить 38 ° C, що ближче до температури ссавців і нижче, ніж у інших птахів.

Також у ківі своєрідна будова скелета, через яку цього птаха навіть прозвали «почесним ссавцем». Досить тривалий час було припущення, що найближчий родич ківі – це вимерлий птах моа. Але останні дослідження ДНК показали, що найбільш близьким родичем ківі є вимерлий слоновий птах.

У ківі дуже маленькі очі, тому гострим зором вони похвалитися не можуть і в основному покладаються на розвинений слух і відмінний нюх. Але ківі дуже вразливі в сучасних умовах, здебільшого через хижаків, адже вони з легкістю знаходять ківі по запаху. Вся справа в тому, що пір’я ківі мають специфічний і досить сильний запах, що нагадує грибний. Сьогодні існує 5 видів птахів ківі: звичайний ківі, північнй бурий ківі, великий сірий ківі, малий сірий ківі і ківі рови.

Де живуть птахи ківі?
Птах ківі – ендемік Нової Зеландії. Це означає, що птах ківі мешкає тільки в цьому місці і більше ніде на планеті. Птах ківі мешкає в сирих вічнозелених лісах


Спосіб життя птаха ківі
Цей птах обережний, тому зустріти його досить складно. До того ж птах ківі веде нічний спосіб життя. Вдень птах ківі живе, ховаючись в дуплах або під корінням дерев, а також в виритих норах. Цікаво, що у кожного виду ківі свій стиль будівництва нір. У одних – це цілий лабіринт, який має кілька виходів, а у інших – проста нора, всього з одним виходом. Найскладніші нори будує великий сірий ківі.

Птах ківі живе, маючи на своїй ділянці до 50 притулків, щоб міняти їх щодня. На таку хитрість птах йде, щоб за цей час встигла розростися трава і мох, які замаскують вхід в нору. Але ківі можуть і самостійно замаскувати вхід в гніздо за допомогою листя і гілок. Вдень ківі виходять зі своїх сховищ лише в разі небезпеки.

Ківі – це територіальні птиці, які захищають свою гніздову ділянку. Сильні ноги і гострий дзьоб ківі є небезпечною зброєю, тому сутички між птахами цілком можуть мати летальний результат. Але таке зустрічається рідко. Лише після природної смерті у гніздової ділянки змінюється власник. Межі своїх ділянок птиці позначають за допомогою криків, які ночами чути за кілька кілометрів.

Вчені припускають, що близько тисячі років тому мільйони ківі населяли ліси Нової Зеландії. До початку 2000-х років популяція ківі скоротилася до 70 тисяч особин. Ківі вимирали з величезною швидкістю. В першу чергу через хижаків і скорочення площі лісів.

У 1991 році почалися заходи щодо відновлення чисельності ківі, що дозволило помітно збільшити кількість птахів, що досягають дорослого віку. Крім цього ківі стали розводити в неволі, щоб повторно заселити їх на островах. Також почався контроль чисельності хижаків, які несуть загрозу для ківі. Сьогодні всі види ківі занесені в міжнародну Червону книгу.

Що їсть птах ківі?
Птах ківі їсть комах, земляних черв’яків, молюсків. Також птах ківі їсть опалі ягоди і плоди.

Будова дзьоба дозволяє ківі буквально «винюхувати» черв’яків і комах. Ківі знаходять здобич розгрібаючи землю ногами і глибоко занурюючи в неї свій довгий дзьоб. Іноді птах ківі їсть навіть ракоподібних і дрібних амфібій.

Розмноження птахів ківі
Ківі є моногамними птахами, вони часто утворюють пари на кілька років, а іноді і на все життя. Шлюбний період у цього птаха з Нової Зеландії відбувається з червня по березень. Протягом 3 тижнів самка виношує яйце, після чого зносить його в норі. Зазвичай ківі зносить одне яйце і лише іноді два або три. Птах ківі може кілька разів за рік приносити яйця.

Яйце ківі досить велике і важить близько 450 грам, що складає приблизно 1/4 від маси тіла птиці. Яйця ківі мають білий колір, часто з зеленуватим відтінком. У ківі відсоток жовтка серед пташиних яєць становить 65% (у більшості інших птахів він становить 35-40%).

У період виношування, самка їсть в 3 рази більше, ніж зазвичай. Адже за кілька днів до відкладання вона зовсім перестає їсти, так як яйце ківі дуже велике. Відкладене яйце насиджує самець, який залишає гніздо тільки для того, щоб поїсти. У ці години його підміняє самка.

Щоб пташеня ківі вилупилося з яйця потрібно приблизно 75-85 днів.Пташеня ківі народжується оперене не пухом, а пір’ям. Він виглядає як мініатюрна копія дорослої особини.

Батьківською турботою пташеня ківі не оточене, тому що батьки залишають його після вилуплення. На протязі декількох днів пташеня ківі не їсть і не в змозі стояти на ногах. Але він не голодує, адже у нього є підшкірні запаси жовтка. Через 5 днів пташеня ківі вже починає виходити з гнізда. Коли йому 2 тижні він вже сам шукає їжу.

Перші 2 місяці життя пташеня ківі їсть в денний час, але незабаром переходить на нічний спосіб життя. Молоді ківі дуже беззахисні. Близько 90% молодняку ​​гине в перші півроку життя, в більшості випадків молоді ківі стають жертвами хижаків. За все життя одна самка зносить до 100 яєць.

Птах ківі повільно росте. Молоді особини досягають розмірів дорослих в 4-5 років. Здатними до розмноження самці ківі стають у віці 1,5 року, а самки до 2-3 років. Але відкладати яйця самки починають тільки до 5 років. Цей птах Нової Зеландії є довгожителем. Ківі живе близько 50-60 років.








Комментариев нет:

Отправить комментарий