вторник, 13 апреля 2021 г.

Нова Гвінея – пташиний рай

 

Нова Гвінея – пташиний рай







Нова Гвінея.

Друге місце на п’єдесталі пошани найбільших островів посідає Нова Гвінея. Вона розташована в південно-західній частині Тихого океану. З колоніальних часів про острів склалося уявлення як про «полюс недоступності екваторіальних широт». Надто багато тут перешкод для людини: непрохідні ліси й підступні болота, високі гори та глибокі ущелини, прірви й гірські льодовики. А до всього цього – неймовірно велика кількість комах і отруйних змій, екваторіальна спека і зливи, які нагадують потоп і дають початок бурхливим річкам.



Деякі гірські вершини острова здіймаються на висоту більш ніж 4 км. Тут лежать вічні сніги й навіть формуються невеликі льодовики.

Нова Гвінея – не лише країна гір і річок, а й лісів. Вони вкривають чотири п’ятих території. Сонячне світло тут відчутне, і здається, що воно припікає під зеленим склепінням, яке спирається на зелені, чорні, червоні, сірі й білі стовбури. Серед них прекрасно почуваються різноманітні птахи.

Райські птахи джунглів Нової Гвінеї
Райські птахи джунглів Нової Гвінеї.

Нову Гвінею можна назвати пташиним островом, пташиним раєм. Тут немає тварин, небезпечних для пернатих, наприклад куниць або великих котів, до того ж, рідко трапляються хижі птахи, а мавп і підступних вівер також немає. У лісових чагарниках Нової Гвінеї живуть родичі страусів – казуари. Ці великі нелітаючі птахи живуть тільки тут і в сусідній Австралії. їхня назва має папуаське походження й означає «рогата голова». Це вказує на характерний виріст на голові казуара.

На Новій Гвінеї можна почути, як воркування вінценосного голуба заглушується реготом птаха-носорога, а спів дроздів перебиває хрипкі крики райських птахів.



Чи знаєте ви, що...

Райських птахів можна назвати візитною карткою Нової Гвінеї. Із 45 видів, що налічуються у світі, 38 живуть лише на цьому острові й прилеглих острівцях. Один із різновидів райських птахів прикрашає прапор держави Папуа-Нова Гвінея.






Комментариев нет:

Отправить комментарий