пятница, 30 апреля 2021 г.

Соняшник. Виробництво соняшникової олії.

 

Со́няшник— рід рослин родини айстрових.



Охоплює близько 110 видів. Поширена технічна і сільськогосподарська культура, широко культивується на півдні України; основна олійна культура України.

Батьківщиною соняшника є долина Міссісіпі — сучасні Арканзас і Теннесі (США). Місцеві індіанці вшановували його як священну рослину. Але водночас використовували й у суто практичних цілях — їли насіння, перемелювали його на борошно і пекли коржі, застосували як ліки, виробляли фарбу тощо. Добували з соняшника й олію.



Со́няшникова олі́я — рослинна олія, видобута з насіння соняшнику.



Батьківщиною соняшнику є Північна Америка. Індіанці долини Міссісіпі, серед інших його застосувань, добували з насіння соняшнику  олію.

До Європи дикорослий соняшник потрапив із Північної Америки у 1510 році. Довгий час соняшник вирощували на клумбах та палісадниках тільки як декоративну рослину. Спершу соняшник був лише окрасою панських садиб, пізніше почали лузати його насіння.

В 1716 році в Британії був запатентований спосіб отримання «квінтесенції» соняшникового насіння — тобто олії.



Утім всі спроби розпочати промислове виробництво соняшникової олії, які робили в XVIII сторіччі, завершувалися без успіху. Аж поки за справу не взявся російський селянин Данило Бокарьов. Потрапивши вже в зрілому віці до Слобідської України і побачивши, яким популярним в цих краях є соняшник, він в 1829 році вирішив спробувати вичавити з його насіння олію 


За кілька років в Олексіївській слободі була зведена перша олійня, за її прикладом ще одна, а потім вони почали з'являтися як гриби після дощу — по всій території, де тоді вирощували або почали вирощувати соняшник. Поширенню нової технології допомогла церква. Адже вже невдовзі вона визнала соняшникову олію продуктом, який можна вживати навіть у Великий Піст. А сама олія отримала ще одну назву — «пісна».




Соняшникова олія — одна з найважливіших олій, що має велике господарське значення. У кулінарії застосовується для смаження і для додавання до салатів. З нього виробляють маргарин і кулінарні жири (шляхом гідрування). Соняшникова олія застосовується для виготовлення консервів, а також у миловарінні та лакофарбовій промисловості. Соняшникова олія входить до складу різних мазей.



Комментариев нет:

Отправить комментарий