среда, 14 апреля 2021 г.

Нова Зеландія.Цікаві факти.

 

50 найцікавіших фактів про Нову Зеландію

1. Нова Зеландія розташована між Австралією і Антарктидою. Це один з останніх значних масивів суші, які були заселені людьми.

Люди з’явилися на території Нової Зеландії значно пізніше, ніж на більшості інших частин земної кулі. Навіть корінний народ маорі влаштувався на островах лише в середині 13 століття, приблизно в 1250 році.

2. Нова Зеландія (“Aoetaroa”) з мови маорі перекладається як “країна довгої білої хмари”. Згідно з переказами, часто на горизонті утворюються довгі білі хмари, звідси і метафорична назва. Хоча правильніше було б саме Нову Зеландію називати «країною сонця», а не Японію. Тутешні жителі першими зустрічають вранішнє сонце.

3. Незважаючи на те, що Нова Зеландія може похвалитися надзвичайною топографією, жодна його частина не знаходиться далі 130 кілометрів від океану.

4. Нова Зеландія простягається від субтропіків на півночі аж до набагато більш холодних регіонів на півдні. В результаті, вона може похвалитися самими різноманітними в світі географією і кліматом.

5. На північному острові розташовані вулкани, пустелі і тропічні пляжі, а південний острів покритий рівнинами, льодовиками і гірськими піками.

Столиця Нової Зеландії — Веллінгтон

6. Найбільш південною столицею Землі є новозеландське місто Веллінгтон.

7. Нова Зеландія — не Австралія. Відстань між цими двома абсолютно різними країнами становить більше двох тисяч кілометрів.

8. Відносини між Новою Зеландією та Австралією в чомусь схожі з тим, що відбувається між США і Канадою чи Росією та Україною. Якщо українця назвати росіянином, він образиться. Якщо ківі назвати оззі («Aussie»), він обов’язково вас поправить. Австралійці сприймають Нову Зеландію як пару невеликих острів, де живуть фермери і вівці, причому останніх в 10 разів більше.

9. Новозеландці і австралійці постійно сперечаються щодо походження різних явищ: будь то Рассел Кроу або різновид кави «flat white» (схоже на латте).

10. Нова Зеландія — країна малого бізнесу. Тут дуже просто відкрити свою справу і триматися на плаву спочатку. Подейкують, що талантами новозеландська земля сповнена, однак посидючості не вистачає: як тільки компанія виростає, її купують або відвозять в Австралію.

Озеро Таупо в Новій Зеландії

11. Найулюбленішим серед туристів місцем є озеро Таупо. Насправді ж озеро Таупо (Lake Taupo) є кратером, що залишилися після самого потужного виверження вулкана за останні 70 тисяч років.

12. Це острівна держава першим у світі (в 1893 році) зробило виборче право загальним.

13. Нова Зеландія також стала першою країною в світі, де три вищі державні посади займали жінки.

14. Символом Нової Зеландії вважається безкрилий птах ківі, яка не мешкає більше ніде на Землі.

15. Незважаючи на те, що ківі є нелітаючим птахом, вона знаходиться на логотипі військово-повітряних сил Нової Зеландії.

Новозеландські пінгвіни

16. У Новій Зеландії не водяться змії, великі хижаки, отруйні комахи і комарі. Зате на цих островах мешкає більше видів пінгвінів, ніж де-небудь ще на планеті.

17. Ссавці з’явилися у Новій Зеландії разом з людьми, близько 1000 років тому. До цього моменту цей клас тварин був представлений тільки двома видами кажанів.

18. Єдиними наземними ссавцями ендемічними Нової Зеландії є летючі миші. Тільки в Новій Зеландії мешкає гігантська м’ясоїдний равлик Powelliphanta.

19. Нова Зеландія має два державних гімну – власний і національний англійська. Королева Великобританії Єлизавета II формально править і територією цих островів – в її обов’язки входить схвалення документів, прийнятих місцевим парламентом.

20. В Японії розташовано більше торговельних автоматів, ніж людей у Новій Зеландії (приблизно 4,5 мільйона).

Хмарочос «Небесна вежа» в Окленді

21. Хмарочос «Небесна вежа» в Окленді – найвища будова в Південній півкулі.

22. Окленд (Auckland) постійно потрапляє в списки найкращих міст для життя в світі.

23. У Новій Зеландії люблять каву і уміють його готувати. В Окленді і Веллінгтоні величезна кількість кафе на душу населення. Чай теж люблять, але менше.

24. Нова Зеландія першою з усіх країн світу проголосила себе без’ядерною державою – сталося це ще в 1987 році. На практиці це означає, зокрема, що в її територіальні води не можуть входити кораблі на атомній тязі або з ядерною зброєю. На островах також немає жодної АЕС.

25. Згідно з індексом сприйняття корупції (Corruptions Perception Index), Нова Зеландія, поряд з Данією, є найменш корумпованою у світі.

26. Нова Зеландія — це одна з найбільш благополучних держав на світі. Зелені пагорби, безкраї поля, на яких пасуться отари овець, чудова екологія, чисті річки. Ці краї можна заслужено назвати одними з найкрасивіших на Землі.

27. У Новій Зеландії ківі не вважається фруктом. Це або ендемічна цій країні нелітаючий птах, або прізвисько самих громадян цієї країни. На відміну від жителів багатьох інших країн, новозеландці не ображаються, коли їх називають «ківі».

28. У ківі три офіційних мови: мова маорі, англійська і новозеландська мова жестів. На останньому спілкується приблизно 25.000 населення. Але як же вони можуть зателефонувати один одному? Не вийде!

29. Ківі ходять до звичайних футболках і шортах при 0С. Лікарі кажуть, що місцеві з дитинства звикли трохи мерзнути, так як опалення в будинках немає. З цієї причини населення легше переносить низькі температури.

30.У Новій Зеландії називають фрукт ківі — «kiwifruit»

Вулиця Болдуін

31. У місті Данідін знаходиться найкрутіша вулиця у світі – Болдуін. Примітна вона тим, що спускається під кутом 38 градусів.

32. Навесні 2013 року в Новій Зеландії легалізували одностатеві шлюби.

33. Начебто, велика частина населення за ЗСЖ і заняття спортом. І все ж, згідно з даними 2012 року, Нова Зеландія займає третє місце в світі за ожиріння. Вважається, що це за «понаїхали», які схильні до повноти. У Новій Зеландії саме ожиріння може перешкодити в отриманні виду на проживання.

34. У Новій Зеландії були зняті відомі кінотрилогії «Володар кілець» і «Хоббіт». У державі навіть є окремий міністр, який відповідає за все, пов’язане з цими фільмами.

35. У Новій Зеландії розташовані два найбільших супервулкана. Їх виверження здатне позбавити планету сонячного світла, заповнивши атмосферу попелом. Такого ні разу не траплялося за всю історію людства.

Ернест Резерфорд

36. Нова Зеландія славиться своїми вихідцями. Наприклад, ківі Едмунд Хілларі – перший, хто піднявся на Еверест. «Батько» ядерної фізики Ернест Резерфорд теж народився тут. Перераховувати можна довго: Колін Мердок, Брюс МакЛарен, Мартін Кемпбелл, Рассел Кроу, Люсі Лоулесс, Леді Кірі Ті Канава та інші, звичайно, Пітер Джексон. Він зняв одні з найуспішніших за всю історію кінотрилогій за мотивами творів Толкієна.

37. В країні ківі не залишають чайові. Взагалі. Якщо залишите на чай, то офіціант може розцінити такий вчинок як образа. У цьому вони схожі з китайцями.

38. У Новій Зеландії на виході з автобуса прийнято говорити спасибі водієві: просто «спасибі» чи «дякую, водій». У 90% випадків так надходять ввічливі пасажири. Це дуже мило. Водії автобуса часто чекають, коли пасажир сяде, перш ніж поїхати. У разі якщо пасажир похилого віку — завжди.

39. У Новій Зеландії на вулицях і парках чисто, сміття майже немає. Про помічену на стіні графіті можна повідомити міській владі і за пару днів стіну безкоштовно перефарбують, приховають сліди вандалізму. Те ж стосується несанкціонованих звалищ.

40. У Новій Зеландії немає дитячих будинків і бездомних тварин. Дітей усиновлюють, для цього в черзі стоять роками, тварин відловлюють і не факт, що їх відразу присипляють. Швидше за все, кілька місяців тримають в розпліднику на випадок, якщо господарі почнуть шукати.

41. П’ять улюблених новозеландських видів спорту в порядку убування обожнювання: регбі, крикет, нетбол, теніс, футбол. «Нетбол» — це баскетбол без щита, особливо добре в нього грають жінки.

42. За всю історію Олімпійських ігор Нова Зеландія на душу населення здобула медалей більше, ніж будь-яка інша країна.

43. Новозеландці спокійно відносяться до подорожей. Нерідко це звучить як: «Чого я там не бачив, мені і тут добре». Багато з них не були навіть на своєму на Південному острові.

44. Якщо ви захочете тут позасмагати, то ви точно промахнулися з країною. Пам’ятайте про озонову діру? Вона тут. Тому не рекомендується перебувати під прямими сонячними променями більше 5 хвилин. Щоб уникнути негативних наслідків, необхідно завжди наносити сонцезахисний крем. Дійсно, люди в Новій Зеландії дійсно часто хворіють на рак шкіри і виглядають на 10 років старше.

45. Коней, що пасуться тут на приватних полях одягають у своєрідні пальто. Деякі вважають, щоб їх зігріти, виявилося – від сонця.

46. На двох островах Нової Зеландії накопичилося величезна кількість натуральних красот. Тут і тропічні джунглі з пальмами і ліанами, і зелені поля, і сніжні гори, і фіорди, і гейзери, і річки, і вулкани, загалом-то, все є, крім тундри. Втім, і ту можна знайти, піднімаючись на гору Кука в Південних Альпах.

47. У Новій Зеландії відбувається до 400 землетрусів на рік.

48. Третину території країни – це охоронювані державою національні парки. При вході в більшість з них стоять спреї, якими рекомендується обробити взуття, щоб не занести в парк чужорідні бактерії.

49. Майже на всій території Нової Зеландії заборонено розведення багать.

50. Жителям Нової Зеландії дозволено водити машину з 15 років.






Клімат Нової Зеландії. В країні субтропічний морський клімат. Січень — найтепліший місяць (розпал місцевого літа), середня температура на Північному Острові +19 °C, на Південному +14 °C. Липень —  найхолодніший місяць, середня температура на Північному Острові +12 °C, на Південному +5 °C. Новозеландські зими супроводжуються рясними снігопадами на території місцевих Альп (Південний Острів) і в горах у центрі Північного Острова. Іноді сніг випадає і в низинних районах країни, головним чином на півдні Південного Острова, але частіше там йдуть сильні дощі. Припливи вранці і відливи ввечері дуже відчутні.









Комментариев нет:

Отправить комментарий