четверг, 15 апреля 2021 г.

Диво - сіль

      Щодня ми вживаємо в їжу сіль, але ж нічогісінько про неї не знаємо. Хіба те, що сіль – це тверді кристалики білого кольору, солоні на смак, не мають запаху й розчиняються у воді.

Якщо запитаєш у різних людей, що таке сіль, то й відповіді почуєш різні. Науковець скаже, що це – хімічнасіль3 сполука хлористий натрій (NaCI).Геолог пояснить, що сіль – це перш за все результат геологічних процесів, які відбувалися протягом мільйонів років. А кулінар запевнятиме, що сіль – неодмінна складова багатьох страв і без неї їжа буде геть несмачною. І кожен із них матиме рацію!

сіль7Мінерали солі утворилися більш ніж 250 млн років тому в давніх морях і океані. Її поклади дозрівають у лоні Землі й тягнуться на багато сотень кілометрів. Поки наша планета «дорослішала», ці мінерали ніби витискалися іншими гірськими породами, утворюючи соляні стовпи. Вони заповнювали тріщини, наросталисіль8 й поступово досягали земної поверхні. Земляна кірка тріскалася, і сіль виходила на поверхню.

Люди ж використовують сіль у їжу не так і давно – усього якихось 8 тисяч років. А на території сучасної України видобування солі почалося у ХІІ столітті. Основні  поклади солі зосереджені в Донбасі, Передкарпатті й Закарпатті та в Криму. Перші солеварні з’явилися в сіль11Передкарпатті. Звідси, а також із узбережжя Чорного моря чумаки розвозили сіль по всій країні. І була вона така дорога, що її вживали лише багатії, та й то зрідка. Тому в ті часи й вік людський був недовгим.сіль4

Запитаєш: до чого тут сіль? Бо вона просто необхідна для здоров’я. Медики кажуть, що в нашому організмі без солі не відбувається обміну речовин, припиняється травлення. Будь-якому харчовому продукту можна знайти заміну, навіть хлібу, без багатьох удається обійтися. А без солі людина витримує не більш ніж 10 діб. Хоча в їжу ми кладемо її якусь дрібку, за рік кожен із нас з’їдає майже 5 кг солі.

сіль6Тим часом у великій кількості сіль шкідлива. Від її надлишку стінки кров’яних судин стають крихкими, товщають і поганосіль9 проводять кров. Пересолена їжа – це ще й підвищення артеріального тиску, виникнення набряків і збільшення навантаження на нирки. І ще одна підступність: надміру солона їжа збуджує апетит, а це призводить до переїдання й зайвої ваги. А тут уже нас підстерігають усілякі хвороби, насамперед – серця. Сіль потрібна також  для виробництва ліків, паперу, тканини, мила, скла й ще багато чого іншого. Та вдома ми сіль10знаходимо для неї застосування не тільки у стравах. Приміром, тим, що взимку можемо похрумтітисіль12 квашеною капусткою чи огірочком, завдячуємо солі: вона не дає розмножуватися гнильним бактеріям, які псують їжу. А ще сіль – рятівниця від масних плям. Коли нема під рукою порошку, посип пляму сіллю, і вона «висмокче» весь жир.


Комментариев нет:

Отправить комментарий