среда, 28 апреля 2021 г.

Гумус.Чорнозем.

Гумус (або перегній (лат. humus " земля, грунт») — основна органічна речовина грунту, що містить поживні речовини, необхідні вищим рослинам. Гумус становить 85-90 % органічної речовини грунту і є важливим критерієм при оцінці її родючості.



Гумус утворюється в грунті в результаті перетворення рослинних і тваринних органічних залишків-гуміфікації.


Чорнозем (від рос. чорна земля) - багатий гумусом, темнофарбований тип грунту, що сформувався на лесовидних суглинках або глинах в умовах суббореального і помірно континентального клімату при періодично промивному або непромивному водному режимі під багаторічною трав'янистою рослинністю. Будова ґрунтового профілю типових чорноземів: A-гумусово-акумулятивний горизонт B-перехідний горизонт C-материнська порода D-корінна порода






Чорноземні зони.


Провідне місце в світі серед країн, на території яких поширені чорноземи, займає Росія. Площі російських чорноземів становлять 52 % від світової площі чорноземів географічно чорноземи займають значні площі. В Євразії зона чорноземів охоплює Угорщину, Болгарію, Австрію, Чехію, Словаччину, Балканський півострів, Молдавію, Україну, Росію (Центрально-Чорноземний район, Поволжжя, Північний Кавказ, Південний Урал, Західний Сибір), Монголію і КНР.


 За складом грунтового покриву та іншим природним і господарським умовам чорноземна зона Росії підрозділена на кілька природно-господарських областей: Волго-Донська Степова, Заволзько-Сибірська, Сибірсько-Алтайська, середньо-Сибірська.


Чорноземи України займають площу 27,8 млн га, що становить 8,7% від світових площ.


У Північній Америці до зони чорноземів відносяться західна частина США і південь Канади. У Південній Америці чорноземи спостерігаються на півдні Аргентини і в південних передгірних районах Чилі.

                                    




Комментариев нет:

Отправить комментарий