понедельник, 19 апреля 2021 г.

Цікавинки України.Вишиванка.



 Цікаві факти про Україну



-Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували у 1960 році, однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки. 

-Третій найвідвідуваніший у світі МакДональдз розташований у Києві біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п’ятірки найжвавіших МакДональдзів світу.

-Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян із вищою освітою. Населення України належить до найосвіченіших, а кількість людей із вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.



-Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На You tube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів. 

Пісня прозвучала в багатьох закордонних фільмах. Наприклад, в улюбленому всіма фільмі «Сам удома» вона є одним із найголовніших саундтреків. Крім того, численні кавери «Щедрика» набирають неймовірну кількість переглядів.



-На дніпропетровському заводі Південмаш виробляють екологічно найчистіші ракетоносії у світі — Зеніт 3SL. Завдяки яким Україна є співвласником проекту «Морський старт» (разом зі СШАРосією та Норвегією).

-Олешківські піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу.

-На конкурсі краси мов, у Парижі в 1934 році, українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняла друге місце, після італійської.



-Автор першої у світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. Цього ж дня він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

-Найдовший музичний інструмент у світі — це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.



-На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої Світової війни, німці навіть вивозили чорнозем на потягах.

-Серед яскравих досягнень українського літакобудування — найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-124 «Руслан». У 2001 році, літак «Мрія», взявши на борт вантаж у 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.

-Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені в 1500 місцях по всьому світу.

-Українське містечко Рахів, розташоване серед Карпат, офіційно вважається географічним центром Європи. А сама Україна є найбільшою європейською державою, уся територія якої географічно розташована в Європі.

-Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.



-Більшість українських слів починаються з літери «П». Найчастіше використовувана буква алфавіту — «О». Букви «Ф» і «Г» використовуються найрідше.

-Найдовша печера в Україні має назву «Оптимістична» й розташована вона на Поділлі, це гіпсова печера на глибині 20м що тягнеться на 216 км. Це найдовша гіпсова печера у світі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

-Перша гасова лампа була винайдена у Львові у 1853 році, і цього ж року в одному зі Львівських госпіталів була проведена перша операція при гасовій лампі.

-У селі Межиріч Рівненської області, знайдено найстаріше поселення Homo Sapiens. Також знайдена найстародавніша мапа, яка вибита на кістці мамонта 14,5 — 15 тисяч років тому.


-У момент проголошення незалежності в Україні налічувалося 19,4 мільйона голів свиней, сьогодні їх менше вдвічі — 8,3 мільйона особин. Всупереч тому, що українці мають звання салоїдів, середньостатистичний житель країни вживає на рік усього 18 кілограмів свинини. Навіть німець з’їдає втричі більше.

-Український національний хор надихнув своїм виконанням колискової «Ой ходить сон коло вікон» Джорджа Гершвіна на написання майбутнього всесвітнього хіта Summertime



-У Київському музеї мініатюр можна побачити підковану блоху, троянду в чохлі з видовбаного волоса, зроблену з лусочок фарби й безліч інших робіт майстра Миколи Сядристого. 

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000





Що закодовано в українській вишиванці?



 Мета   : закріпити знання дітей про Україну; продовжити знайомити їх з вишиванням як одним із видів українського декоративно-прикладного мистецтва, орнаментами вишиванок, елементами українського національного одягу; навчати бачити спільне і відмінне в одязі хлопчиків і дівчаток; формувати шанобливе ставлення до традицій українського народу, зокрема до національного вбрання

Вишиванка - це вираження багатовікової культури і традицій наших предків, генетичний код української нації.


Ми є діти українські, хлопці та дівчата.
Рідний край наш Україна,
красна та багата.
Гарні вишиванки, стрічки і намисто,
Одяг український, одяг променистий.
Наші вишиванки — мов оті віночки!
Справжні українці — в вишитій сорочці.

З яким візерунком краще обрати вишиванку і що символізують фігури у вишивці, 

розкажемо далі.

Для дівчаток і юнаків це зазвичай комбінації з ромбів, зірок, косого та прямого хрестів.



 Для дівчат рослинні мотиви, в основному квіти.


Для жінок і матерів – плоди і ягоди


Чоловікам геометричні візерунки, щоб додати 

твердості їх духу і волі.

Традиція оживає: чому національний одяг це тренд?

Одним з популярних мотивів вишивки здавна були виноградні лози з гронами, переплетені гілочки з листям. Виноград – символ жіночої родючості. Для чоловіків такий малюнок не підходить. Що ще цікаво: якщо схема візерунка для вишиванки вимагала використання блакитного кольору, його наносили на дитячий одяг. Вважалося, що такий орнамент служить захистом від нещасних випадків, а якщо дитина поранилася, пошкодження швидше заживуть.



Птахи і метелики на вишиванці символізують ангелів-охоронців, посланих оберігати нас від неприємностей і злого впливу. Тому й вибиралися подібні мотиви для чоловічих сорочок і поясів, особливо якщо рід занять сильної статі пов’язаний був з ризиком. І, звичайно, візерунки для вишиванок дитячих не обходилися без метеликів і пташок – адже малюкам не можна без Божого захисту!

Рослинний орнамент
Рослинний орнамент в одязі здавна підкреслював спорідненість людини і природи, їх єдність, і підживлював рід людський цілющою силою землі-матінки. Найчастіше на вишиванках можна було побачити хміль, барвінок, виноград, калину, дубове листя, і це не випадково.

Калина, наприклад, позначала зв’язок людини з батьківщиною, ріднею, родом, корінням, предками. Крім того, калина має ще один таємний сенс – за віруваннями ще праслов’янських племен, саме з неї почалося народження небесного світу, бо з ягід дерева з’явилися зірки, місяць і сонце.

Ще одне сакральне дерево – дуб, що з’єднує небо і землю, світ духовний і матеріальний. Дуб – це стійкість, міцність, невичерпна життєва сила, покровитель чоловічого начала.

Візерунки з гілочками хмелю найчастіше красувалися на сорочках молодих хлопців і говорили про веселощі, життєлюбство, невгомонну вдачу. Часто на вишиванках були і полум’яні маки – захисники від пристріту, косих поглядів і промов.
Таємницю життя приховує в собі і квітка лілії. В легендах квітка лілії – то символ дівочих чарів, чистоти та цноти.


Чорнобривці та цвіт вишні – символ ма­теринської любові.Мальва, півонія – віра, надія.Троянда – любов, кохання. У хрис­тиянстві – квітка раю. Давня назва троянди, ружа, співзвучно стародавній назві Сонця – Ра. Любисток – кохання, краса.Васильки – святість і чистота, ввічливість, людська відданість.Волошки – прозріння.Барвінок – символ дівочої честі.Півники – квіти Богородиці.Ромашки – кохання, приворотне зілля.Полуниця – сонце.Гвоздика – повага.

Своє значення мають і геометричні фігури зображені на вишиванках.
Ромб – знак родючості землі. Ромб з крапкою всередині – символ засіяного поля. Ці знаки, що дійшли до нас з глибокої минувшини – Сонце, Вода і Земля – складають життєдайну трійцю. Вони є неподільними в орнаментах української вишивки.

Трикутник
 – символ триєдиного Бога.

Коло
 – символ Сонця. Чотирикінцевий хрест у колі – оберіг хати на щастя.

Квадрат – чотири сторони світу (південь, північ, захід, схід); чотири пори року (осінь, зима, весна, літо); чотири пори віку (народження, юність, старість, смерть);

Хрест – символ Бога. В орнаменті українських вишивок переважав хрест, навіть одна з технік вишивання – «хрестиком». Хрест покладений в основу одержання тканини – полотна, так зване «полотняне переплетення».

Що означають кольори на вишиванці?  Кожен колір має своє значення:

• червоний колір — символ любові та щирості;

• синій колір — символ неба, сили, здоров’я;

• жовтий колір — символ сонця, хліба, тепла;

• зелений колір — символ життя рослинного світу



Зараз вишивка сприймається тільки як декоративний елемент, але для наших предків вона мала велике значення. Вони могли буквально “читати” вишивку як книги, тому що кожен символ в орнаменті має своє значення.
 Діти, вишита сорочка — це оберіг українського народу. Вона є великим захисником для людей. Зараз я вам розповім легенду, як вишита сорочка врятувала життя дітям. Умощуйтеся на стільчики і слухайте уважно. А було це так...

 Прийшло на землю зло. Тягнуло за собою всіх — і чоловіків, і жінок. І вже почало наближатися до маленьких діток. Стала на захист матуся одна. З’явився мамі Ангел і ось що сказав:
— Ти виший сорочку хрестиком, але нікому про це не розповідай! Бо вони не гідні!
І вишила мати сорочку для своєї дитини, та серце не витримало — всім розповіла сон. І цілу ніч матусі вишивали, співали і молились, щоб уберегти дітей від зла. Коли сонце проснулося, зло прийшло, та не знайшло хатини, куди б воно могло зайти!

— Діти, чому зло не змогло зайти до хати? (Матусі вишили сорочки-обереги своїм дітям.)

— Бачите, яку силу має вишита сорочка, навіть від зла захищає!

Дидактична гра «Прикрась сорочку»

Діти об’єднуються у дві підгрупи, підходять до столів і прикрашають сорочки рослинним та геометричним орнаментом.

— Отже, ми власноруч створили обереги, що захищатимуть нас від лиха та зла

Це не просто кола, ромби, гілки і спіралі, ці фігури створювались десятки століть тому як унікальні символи. У часи, коли наші предки володіли магічним зв’язком зі світом Природи: рослин, тварин, небесних світил.

 Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди свого роду. Саме тому вони прикрашали свої вироби найпростішими орнаментами.



  1. Дидактична гра «Яке наше вбрання?»
Мета: вчити дітей добирати відповідні прикметники до іменників.
  • Українська сорочка яка? (вишита, тоненька, лляна, біла)
  • Українські шаровари які? (широкі, червоні, просторі, великі, українські)
  • Українська спідничка яка? (невеличка, яскрава, зручна, синя, пряма, вишита)
  • Український пояс який? (чоловічий, широкий, міцний, довгий, ошатний)
  • Українські чобітки які? (червоні, міцні, високі, невисокі, зручні)
  • Український віночок який? (різнокольоровий, гарний, квітучий, новий, барвистий)
Дидактична гра «Зроби слова лагідними»
  • Сорочка (А лагідно як сказати?) - сорочечка;
  • Дівчина - дівчинка;
  • Хлопець - хлопчик;
  • Вишиванка - вишиваночка;
  • Спідниця - спідничка;
  • Чоботи - чобітки;
  • Пояс - поясочок;
  • Фартух - фартушок.
Творча гра «Склади віршик»
Діти добирають потрібні слова і складають тематичні віршовані рядки.
Одягну український віночок -
Затанцюю веселий ...(таночок).
Гарні хлопці стоять біля ганку,
А на них сорочки - ... (вишиванки).
Я танцюю гопак залюбки,
Адже в мене зручні ... (чобітки).
Вишиванку везу на гостинець:
Пам'ятайте, що я - ...(українець)!
Логічна гра «Полічи і дай відповідь»
   В українській родині двоє братів. У кожного по дві сорочки-вишиванки. Скільки всього вишитих сорочок у хлопчиків? (чотири сорочки). Як ви здогадалися? (додали)
Задача друга 
     Дівчатка-україночки готувалися до зустрічі гостей. Одна дівчинка збиралась привітати гостей віршиком.

   Друга дівчинка вивчила до свята українську пісеньку. 

   А дві дівчинки збирались виконати для гостей танок з віночками. 

    Скільки всього дівчаток візьмуть участь у прийомі гостей? (четверо дівчаток)




Вишиванка — це святий оберіг. 
Зберігайте знання про українські вишиванки, шануйте, пам’ятайте
 рідну історію

Комментариев нет:

Отправить комментарий