суббота, 10 апреля 2021 г.

Кролячий бандикут - білбі.

 Кролячий бандикут, або звичайний білбі (лат. Macrotis lagotis)



 Ще один цікавий представник сумчастих ссавців, який проживає в сонячної Австралії - це кролячий бандикут, або вухатий сумчастий борсук, або звичайний Білбі (лат. Macrotis lagotis).

 Але, як і багато представників цього Інфраклас ссавців, бандикути вже стали рідкісними тваринами і суворо охороняються законами країни.

 В роду кролячих бандикутов виділяють всього 2 види: це сам кролячий бандикут (лат. Macrotis lagotis) і малий кролячий бандикут (лат. Macrotis leucura). 

Ареал проживання цих двох видів не перетинається. Перший заселяє невеликі популяції на південному заході Квінсленда, а також в південній частині Західної і Південної Австралії. Другий вид оселився в центральних районах материка. За розмірами майже дорівнює дорослому кролику, тому називається іноді Білбі-кролик.

 Ці тваринки зустрічаються на територіях з різними природними ландшафтами, починаючи з напівпустельних ділянок з їх негустий чагарникової рослинністю і закінчуючи густими тропічними лісами з заболоченими ділянками (останнє більше стосується новогвінейських видів). 



Як і багато сумчастих, вони живуть в саморобних норах, довжина яких може досягати 1,8 метрів. Вихід з нори найчастіше розташовується в непомітному місці, наприклад в кущах, під термітник або під прим`ятій травою. Вхід і вихід один, тому в моменти небезпеки, бандикут доводиться в терміновому порядку проривати новий вихід. Завдяки сильним переднім лапам з потужними кігтями для них це не становить особливих труднощів.





Комментариев нет:

Отправить комментарий