вторник, 13 апреля 2021 г.

Великий бар єрний риф.

 


Великий Бар’єрний Риф Great Barrier Reef) − єдиний на землі результат життєдіяльності організмів, який видно з космосу. Бар’єрний Риф, розташований на схід від узбережжя Австралії, це одне з найбільших чудес світу природи − найбільша коралова екосистема на нашій планеті. Великий Бар’єрний Риф був доданий у Список Світової Спадщини (World Heritage List) у 1981 році.

Цікава інформація про Бар’єрний Риф



Бар’єрний Риф складається з більш ніж 600 мальовничих островів і незліченної кількості коралових рифів, займає площу понад 300 тис. км2. Великий Бар’єрний риф складається з більш ніж 3000 рифів, розмірами від 1 гектара (1 га = 10 тис. м2) до 10 тис. гектарів.

Корали Великого Бар’єрного Рифу

https://clout.com.ua/

Саме корали утворили настільки неповторну природу Великого Бар’єрного Рифу. Величезна різноманітність живих організмів Бар’єрного Рифу стала можливим тільки завдяки цим істотам. Насправді, корал складається з безлічі окремих коралових поліпів − крихітних живих істот, які збираються воєдино, утворюючи так звані колонії. Кожен поліп живе усередині раковини, що складається з мінералу під назвою арагоніт (різновид карбонату кальцію). Поліпи приєднуються один до одного, утворюючи «зарості» різнокольорових коралів цікавої і неймовірної форми на дні Великого Бар’єрного Рифу.

Середовище проживання коралів

Ідеальне середовище існування корала − мілководдя з теплою солоною водою, де є невеликі течії і велика кількість сонячного світла. Існує величезна кількість різновидів коралів, деякі з них ростуть дуже повільно і живуть сотні років на дні Бар’єрного Рифу, в той час як інші корали ростуть і вмирають набагато швидше. Колір корала визначається водоростями, причому тільки живий корал володіє яскравим кольором, мертві корали завжди білі, вони добре видно на дні Бар’єрного Рифу.

Загроза популяції коралів Великого Бар’єрного Рифу

Морська зірка − одна з небезпек, загроза коралів. Спалахи популяції морських зірок відбуваються циклічно кожні 15 років, що в свою чергу відбивається на популяції коралів Великого Бар’єрного Рифу.

https://clout.com.ua/

Інша біда коралових рифів це так зване вицвітання, при якому корали швидко і в величезній кількості вмирають. Цей феномен відноситься не тільки до Великого Бар’єрного Рифу, вицвітання коралів так само спостерігається і на багатьох інших рифах земної кулі. Існує думка, що вицвітання коралів відбувається внаслідок глобального потепління, яке впливає на температуру води, хоча прямого доказу поки не знайдено.

Корабельні аварії біля Великого Бар’єрного Рифа

Великий Бар’єрний Риф за багато років став причиною корабельних аварій багатьох судів, у тому числі і корабля «Ендевор» («Endeavour»), який входив до складу експедиції Джеймса Кука, першовідкривача Австралії. Найбільша корабельна аварія біля Великого Бар’єрного Рифа відбулося в 1791 році, коли пішов до дна 24-гарматний англійський військовий корабель «Пандора» («Pandora»). Музей штату Квінсленд (штат Австралії) регулярно організовує археологічні розкопки Бар’єрного Рифу на місці катастрофи «Пандори» починаючи з 1983 року.

 

Екосистема Бар’єрного Рифу

Статус Світової Спадщини, який має Великий Бар’єрний Риф, що позначає захист середовища проживання Бар’єрного Рифу, в якій живуть представники флори і фауни, що знаходяться на межі зникнення. Причому Список Світової Спадщини присвоює різні ступені захисту до різних ареалів живого світу. Однією з головних цілей організацій, які охороняють екосистему Великого Бар’єрного Рифу, є збереження різноманітності видів коралів, які живуть на дні Бар’єрного Рифу.

У водах Великого Бар’єрного Рифу живе величезна кількість живих організмів:

https://clout.com.ua/
  • рідкісні зелені черепахи і дельфіни Бар’єрного Рифу;
  • більше 1500 видів риб;
  • 4000 молюсків;
  • більше 200 видів птахів.

Скорочення популяцій мешканців Бар’єрного Рифу

За даними наукових досліджень, за останні 40 років кількість грифових черепах Бар’єрного Рифу скоротилося вдвічі. А популяція деяких мешканців у наші дні становить лише 3% від показника півстолітньої давності. Погодьтеся, це звучить страхітливо для флори і фауни Бар’єрного Рифу! Хоча останнім часом почали прийматися спеціальні заходи щодо захисту популяцій мешканців рифу, так і щодо охорони середовища їх проживання.

Туризм Великого Бар’єрного Рифу

https://clout.com.ua/

Кожний рік більше 2 мільйонів туристів відвідують Великий Бар’єрний Риф, залишаючи в бюджеті Австралії більше 2 мільярдів австралійських доларів. Саме дохід від туризму Бар’єрного Рифу є основною статтею доходу північно-східної частини Австралії. Туризму Бар’єрного Рифа в цій країні приділяється величезна увага. Як ми вже вказували, приймаються заходи по охороні природного ареалу Бар’єрного Рифа, тому на більшій частині Бар’єрного Рифу існують певні обмеження на діяльність туристів, які згубно впливають на корали Бар’єрного Рифу. Приміром, риболовля на Бар’єрному Рифі обмежена, а на деякі види і зовсім заборонена.

Інша сторона медалі

Проте туризм несе з собою і негативні наслідки для Бар’єрного Рифу. Молоді й тендітні корали Бар’єрного Рифу часто можуть бути зламані пішим туристом або якорем водного судна. На корали Бар’єрного Рифу негативно впливає навіть використовувані багатьма туристами лосьйони для засмаги, які під час купання частково розчиняються у воді Бар’єрного Рифу.



Щоб не нашкодити екосистемі Бар’єрного Рифу, перш ніж вирушити в якусь область Великого Бар’єрного Рифу Вам слід уважно вивчити обмеження.

Комментариев нет:

Отправить комментарий