понедельник, 25 мая 2020 г.






             “Я загубився! Я знайшовся!”




Джмеликова Служба безпеки щиро бажає, аби від подорожей у вас та у ваших малюків залишалися лише приємні спогади, тож нагадує головні правила, яких слід дотримуватися, щоб, бува, не загубитися під час прогулянок, походів, інших цікавих заходів. Передусім діти мають завжди триматися поруч із дорослим, який їх супроводжує. А якщо вже загубилися, головне — не впадати у розпач, а пригадати наші підказки.

Якщо ви заблукали…. В магазині – потрібно підійти до касира, продавця чи охоронця і сказати що загубився. На вулиці- звернутися по допомогу до мілі...

Якщо ви заблукали…. В магазині – потрібно підійти до касира, продавця чи охоронця і сказати що загубився. На вулиці- звернутися по допомогу до міліціонера чи дорослого. В лісі – зберігати спокій, кликати на допомогу, орієнтуватися по місцевості. В громадському місці – стояти на місці, кликати на допомогу, звернутись до дорослих.

Будьте обережні. Не губіться.









Влітку так приємно вибратися до лісу. Однак тут нас підстерігає безліч небезпек! Наприклад, можна заблукати… Що робити, якщо ви заблукали в лісі, як знайти вихід?


Якщо ви зрозуміли, що заблукали, насамперед негайно зупиніться, зосередьтеся і не панікуйте. Думайте тільки про те, як вибратися до того місця, звідки починається знайомий шлях. Для цього:

1. Згадайте останню прикмету на вашому шляху і постарайтеся вибратися до неї.
2. Пригадайте знайомі орієнтири: шосе, залізниця, ріка, споруди, і т.д.
3. Прислухайтеся. Можливо ви чуєте звуки працюючого двигуна, гавкіт собаки, рух поїзда і т.д.
4. Якщо ви не знайшли ніяких орієнтирів, постарайтеся залізти на найвище дерево (перш, оцініть свої сили). З висоти є найбільша ймовірність побачити різні труби, антени, вишки електропередач.
5. Будьте впевнені, що лісова дорога завжди виводить до житла.
6. Рухаючись по лісі звіряйте свій курс по нерухомих предметах (як правило, кроки правої і лівої ноги злегка різняться і є небезпека піти по колу).
Звичайно, найважливіше взяти за правило, що, перш ніж увійти в ліс, потрібно подивитися карту місцевості запам'ятати, з якого боку від вас сонце. Наприклад, якщо воно справа, виходити назад треба так, щоб воно було зліва.

Звичайно, не забувайте елементарні прикмети:
1. Ніколи не ходіть у ліс який не знаєте. Якщо дуже вже треба, візьміть з собою людину, яка в цьому лісі орієнтується.

2. В поході бажано мати із собою GPS або хоча б телефон з ним. Проте, це допоможе, лише якщо буде телефон працювати (повністю зарядіть перед виходом) і буде мережа. До речі, телефон треба мати обов’язково, бо якщо треба буде, то викликайте допомогу.

3. Не панікувати. Пробувати згадати як ви йшли у ліс -дерева, кущі, завали. Шукайте будь-яку дорогу, адже всі дороги і стежини ведуть до людей.

4. Слухати різні звуки. Якщо село чи траса близько, то мають бути звуки тварин, людей, автомобілів.

5. Річка, струмочок. Якою би річка не була вона завжди виведе вас до цивілізації. Йти можна буде досить таки довго вздовж неї, але це цього вартує.

6. Завжди брати з собою у ліс теплий одяг та їжу. Невідомо що вас чекає.

7. Якщо вас застала ніч, не намагайтеся вже виходити із лісу. Це може призвести, що ви заблукаєте ще більше або ж просто травмуєтеся. Краще знайти високе дерево і залізти на нього.

8. Триматися купи. Ніколи компанії людей не треба розділюватися. Якщо ви й розділилися, то не випускайте з виду свого колегу.

9. Сірники Вони займуть не багато місця в кишені, проте вогонь може подати сигнал людям, зігріє в холод, та й віджене диких звірів.

10. Не ігнорувати людей. Як не дивно, але часто люди, які загубилися, соромляться спитати дорогу в незнайомців, яких зустрічають в лісі. Пам'ятайте, що в цьому немає нічого поганого, якщо ви побачили, чи почули людей, кричіть якомога голосніше і просіть про допомогу.

Якщо збираєтесь до лісу, завжди слід пам'ятати як визначати сторони горизонту:

1. За допомогою компаса: стрілка компаса завжди показує напрям на північ.

2. За розашуванням сонця: в основі приблизного визначення лежить врахування часу визначення. При цьому керуються тим, що у північній півкулі Сонце приблизно перебуває: о 7 годині - на сході, напрям тіні показує на захід; о 13 годині - на південь, тіні від предметів найкоротші і їхній напрям завжди показує на північ; о 19 годині - на заході.

3. За Полярною зіркою - напрямок на Полярну зорю завжди відповідає напрямку на північ. Знайдіть сузір'я Великого Возу (Ведмедиці), яке має вигляд ковша із семи яскравих зірок, а потім подумки проведіть пряму лінію через дві крайні зірки "ковша" і відкладіть на ній приблизно п'ять відрізків, що дорівнюють відстані між двома зірками. Наприкінці лінії і буде зірка, що майже нерухомо "висить" цілий рік над Північним полюсом та показує напрямок на північ.
4. Мурашники завжди розташовуються з південного боку дерева, пенька або куща. Кора більшості дерев з півночі грубіша, іноді покрита мохом; якщо мох росте по всьому стволу, його найбільше з північного боку, особливо поблизу коріння. Річні кільця на пні спиляного дерева розміщені нерівномірно - із південного боку вони звичайно товщі.

Як захиститися в лісі від дикого звіра? Поради досвідченого туриста


 Збираючись до лісу на прогулянку чи  полювання, за ягодами, грибами або ж просто відпочиваючи в мальовничому «глухому» куточку природи, необхідно пам'ятати про  те, що в цих місцях можна раптово зустріти дикого звіра. Найголовніше - до цього завжди потрібно бути морально готовим, а ось уникнути серйозних неприємностей, які несе така зустріч, допоможуть декілька простих порад.
        Відзначимо, що дикі тварини, що живуть сьогодні в наших лісах, не розглядають людину як об'єкт свого полювання і просто так, без причини, ніколи на нього не нападають. Це може відбутися тільки в тому випадку, якщо люди самі спровокують звіра своїми неправильними діями.
       Отож, як уникнути зустрічі з дикими тваринами в лісі?
 Ось що розповідає і які поради дає нам досвідчений турист:
         При пересуванні по лісі уникайте ділянок, зарослих високою травою і густим чагарником, це основні місця «денного» перебування дикого звіра. Якщо ви побачили звіра здалеку - ні в якому разі не наближайтеся до нього, не галасуйте і обережно обійдіть , дотримуючи максимально велику дистанцію;
* Рухаючись по лісу групою, потрібно видавати якомога більше звуків - перекрикуватися, співати і вільно перемовлятися - гучний шум змусить звіра обійти вашу компанію стороною;
* Негайно залишіть місце, в якому ви виявили дитинчат тварин, не наближайтеся до них і пам'ятайте - їх мати десь поруч. Щоб захистити своє потомство, вона нападе, не замислюючись.
         А як бути у випадку, якщо дика тварина все ж виявилося на вашому шляху? Існує кілька основних правил поведінки в цій ситуації, які потрібно пам'ятати, збираючись у ліс. Найпоширеніші лісові тварини, зустріч з якими може призвести до  неприємних наслідків, це вовк, кабан і ведмідь. Розглянемо, що робити при раптовому зіткненні з кожним із цих представників фауни.
Ведмідь
1. Якщо звір несподівано з'явився прямо перед вами, не панікуйте і не біжіть - ведмідь, незважаючи на  неповороткість, дуже швидка тварина і втекти від нього не вийде. Не намагайтеся сховатися від нього на дереві, тварина може з легкістю туди забратися.
2. Намагайтеся зберігати спокій і повільно ступайте назад, не повертаючись до звіра спиною. Гучним криком закликайте на допомогу, підніміть руки, взявши в них куртку або светр - це збільшить ваш «розмір» і допоможе відлякати звіра.
Вовк
1. При зустрічі з цією твариною не намагайтеся від нього втекти, це марно. Не дивіться в очі вовку і не кричіть, він сприймає це як загрозу або виклик.
2. Обережно ступайте назад, стоячи обличчям до звіра. Постарайтеся забратися на найближче дерево - це кращий вихід при зустрічі з вовком, так як він не зможе там вас дістати - і чекайте, коли тварина піде на достатню відстань.
3. Якщо звір все ж нападає на вас, виставте вперед руку (бажано встигнути обмотати її курткою або светром) для того, щоб вовк у неї вчепився, а іншою рукою наносіть  йому удари в ніс або очі - це найбільш чутливі місця на тілі хижака.
Кабан
1. Це дуже обережна тварина і при зустрічі з людиною кабан намагається згорнути і сховатися в гущавині. Основну небезпеку може представляти поранений звір або самка з дитинчатами.
2. Кабан дуже швидкий звір і втекти від нього складно. Залізьте на дерево і відлякуйте його, кидаючи зверху гілки або вміст кишень. Відмінність кабана від вовка в тому, що він не буде чекати, чатуючи вас, а майже відразу піде.
3. Звір боїться різкого і гучного крику, шуму чи свисту - такі звуки викликають у нього паніку і кабан тікає.
Отже, ми перерахували можливі варіанти поведінки при зустрічі з найбільш небезпечними дикими тваринами, що населяють наш ліс. Запам'ятайте:
* При зустрічі з диким звіром постарайтеся не втрачати самовладання і не впадайте в паніку. Тварини дуже добре відчувають емоційний стан людини;
* Якщо звір все ж напав на вас, використовуйте для оборони будь-які тверді предмети: ніж, палицю, камінь та ін. Якщо він повалив вас на землю - постарайтеся згрупуватися, максимально захистивши внутрішні органи, і наносите удари в найбільш вразливі місця на тілі тварини - очі, горло і ніс;
* Збираючись до лісу, завжди беріть з собою предмети, які можуть відлякати звіра. Це може бути простий свисток, спрей від комарів або балончик з перцевим аерозолем;
* Відмінною захистом від нападу «лісових жителів» є шумові або стартові пістолети. Пневматичний пістолет також може виручити вас при зустрічі з дикими тваринами. Нехай його заряди і не завдадуть смертельних поранень звіру, але вони будуть досить чутливі навіть з урахуванням товстої шкіри тварини. Перевагою цієї зброї є те, що його придбання і носіння не вимагає наявності спеціального дозволу, а вартість таких пістолетів абсолютно прийнятна.
    Узагальнивши ці відомості можна зробити висновок - збираючись до лісу, пам'ятайте - це будинок для тварин і вести себе там потрібно дуже обережно. І останнє - при зустрічі з диким хижаком, незалежно від його розмірів, зовнішнього вигляду та поведінки, знайте - це сильний, потужний і грізний противник, а поведінка його непередбачувана. Тільки витримка і холоднокровність допоможуть вистояти в протистоянні з ним, а наші поради додадуть впевненості.

Пам‘ятайте!
Куди б ви не пішли і де б не перебували, ви можете опинитись у екстремальних умовах. Тому:
- знайте приблизно свій шлях мандрівки;
- майте при собі засоби визначення напрямків сторін горизонту;
- майте одяг, придатний для будь-яких погодних умов;
- майте достатньо їжі, води, сірників, речей та засобів для захисту свого життя

Комментариев нет:

Отправить комментарий