пятница, 15 мая 2020 г.



 «Україна – частина Європи»
До Дня Європи.


В-1  Доброго дня!
Сьогодні наша зустріч  присвячена Дню Європи.  Ми  розповімо про Україну та Європу, бо Україна – це країна європейських цінностей, і ми повинні знати і поважати традиції та культуру європейських країн.
Починаючи з 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи, відповідно до Указу Президента.

В-2    Єднає нас, людей, планета,
Яка у Всесвіті одна,
І той, хто близько чи далеко,
Тобі мов брат або сестра.

Європа – наш спільний дім,
Європа – колиска країн!
Шляхом єдиним йдемо до мети!
Європа – це дім де живем я і ти!

В-1  Євро́па — частина світу в Північній півкулі.

Термін «Європа» в Україні використовують також у значеннях і як «Європейський Союз», і як «Європейська цивілізація», і як «Європейська культурна спільнота». Україна є складовою частиною Європейскої культури. Україна прагне отримати статус повноцінного члена ЄС.
Що ви знаєте про Європейський союз? Коли він почав створюватись?

9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виголосив знамениту промову, в якій  закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості  та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. З цього почалося створення Європейського союзу.

Завдяки об’єднанню економічних зусиль шести європейських країн і розподілу досягнутих результатів вони забезпечили мир в Європі.
Потім до них приєдналися інші країни, які створювали свої домовленості.

В-2  Наприклад, Шенгенський договір, який підписали 26 країн, в тому числі, 7 країн, які не входять до складу ЄС. Шенгенська зона діє подібно до єдиної держави. При в'їзді та виїзді із зони, не потрібно проходити паспортний контроль.
Або Європе́йська економі́чна зо́на (ЄЕЗ)— зона вільного руху товарів, послуг, капіталів і робочої сили

В-1  19 країн створили єдину економічну Єврозону, де спільною валютою є євро. Початково Єврозона нараховувала 11 країн, в яких євро було введено 1 січня 1999 року (готівка 1 січня 2002 року).

В-2 На цей час до Європейського Союзу входять 28 країн.
Європейський союз розташований на більшій частині Західної і Центральної Європи. Крім того, в склад Євросоюзу  входять багато заморських територій держав-членів ЄС.

В-1ЄС діє через систему незалежних наднаціональних інституцій та спільно узгоджених рішень держав-членів. Найважливішими інституціями ЄС є: Європейська комісія, Рада Європейського Союзу, Суд Європейського Союзу, Європейський центральний банк та Європейський парламент, який обирається кожні 5 років громадянами Європейського Союзу.

В-2  Юридично в ЄС не виділено столиці, але в бельгійському місті Брюссель,  знаходяться більшість інституцій Європейського союзу.



Прапор Євросоюзу – синє полотнище з 12-ю жовтими однаковими зірками, які символізують солідарність і гармонію між народами Європи. Число 12  означає досконалість і цілісність і не залежить від кількості країн.

Девіз Європейського Союзу в перекладається з латинської звучить як: єдність у різноманітності. Гасло означає, що європейці єдині у спільній праці на користь миру й добробуту, і що різноманітність культур, повагається в цьому союзі. 

Музика гімну являє собою тему фіналу Дев'ятої симфонії Людвіга ван Бетховена написану на вірш "Ода радості" Фрідріха Шиллера, гімн виконується без слів, щоб не виділяти якусь одну мову.
Гімн ЄС

В- 1
День Європи в Україні – це  затвердження України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця.

В-2   Ми пропонуємо дізнатися декілька цікавих фактів про нашу державу, як країну Європи.


В- 1Українське містечко Рахів, розташоване серед Карпат, офіційно вважається географічним центром Європи, на ряду з декількома іншими. А сама Україна є найбільшою європейською державою, вся територія якої географічно знаходиться в Європі.

В-2   Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області.  Їм близько 15 тис. років. Там знайдено мапу вибито на кістці мамонта та календар у вигляді кам’яного браслету.

В- 1  З дванадцяти лавр світу 4 знаходяться в Україні. Три православні та одна греко-католицька. Це Києво-Печерська лавра, Київ (існує з 1051), Почаївська лавра, Почаїв, Тернопільська область (з 1833), Свято-Успенська Святогірська лавра, Святогірськ, Донецька область (має статус лаври з 2004) та Свято-Успенська Унівська лавра студійського уставу (греко-католицька), у селі Унів Перемишлянського району Львівської області.

В-2   Автор першої в світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 г, у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

В- 1    Запорізька Січ — суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва — по праву вважається одним з перших демократичних утворень у світі

В-2   Українському поетові Тарасу Шевченко встановлено близько 1200 пам'ятників по всьому світу. Більшість із них знаходиться на західній Україні.

В- 1  Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. 

В-2   Перша гасова лампа винайдена у Львові працівниками аптеки «Під золотою зіркою» Ігнатієм Лукасевичем та Яном Зехом у 1853 р. Того ж року у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція при освітленні гасовою лампою.

В- 1  Найдовший музичний інструмент у світі - це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

В-2   На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю і дуже цінні.

В- 1   Серед яскравих досягнень українського літакобудування – найбільший в світі літак АН-225 "Мрія", а також найпотужніший літак АН-124 "Руслан". У 2001 році, літак "Мрія", взявши на борт вантаж у 253 тони, за один політ встановив 124 рекорди.

В-2   Найдовша печера в Україні носить назву "Оптимістична" і знаходиться на Поділлі, це гіпсова природна печера на глибині 20м, що тягнеться на 216 км. Це друга найдовша гіпсова печера в світі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

В- 1   Олешківські піски часто називають українською "Сахарою". Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу.

В-2   Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.

В-2   Ми різні за мовою, різні натури,
         Різні звичаї, різні культури.
         Та Європа — наш спільний дім,
         Кожному комфортно в нім.

Наша  держава,  Україна знаходиться  в самому  центрі європейського континенту.

 Україна – це  наша земля, рідний край з мальовничою природою, чарівною піснею і, зрозуміло, талановитими, працьовитими людьми. І нам над усе найдорожча та країна, де ми народилися  та  живемо.

В-1  Ми – європейці настільки, наскільки ми – українці; і лише відчувши себе справжнім українцем, можна збудувати свій український дім за європейськими стандартами.

В - 2 Європа зробила черговий крок назустріч Україні: Україна увійшла до переліку країн, громадянам яких скасували візові вимоги. 
   

В -1  Безвізовий режим між Україною та Європейським союзом — статус, що дозволяє громадянам України вільно перетинати міждержавні кордони країн Європейського Союзу без попереднього звернення до посольства для отримання дозволу.

В-1 А тепер хотілося б перевірити чи уважно ви нас слухали, та дізнатися, що ви знаєте про Європу і Україну?

Пропоную створити дві команди (1-й ряд та 2-й ряд) і трішки позмагатися у відповідях на запитання про Європу та Україну. Я буду ставити запитання по черзі для кожної команди, і ми будемо рахувати хто більше дасть вірних відповідей.

1.     У якому місті є Ейфелева вежа? (Париж)
2.     Яка ріка протікає через Лондон? (Темза)
3.     У якому місті знаходиться Біг Бен? (Лондон)
4.     Скільки країн входить до Євросоюзу? (28)
5.     Скільки зірок на прапорі Європейського союзу? (12)
6.     Який девіз ЄС? (Єдність різноманітностей)
7.     Шенгенська зона – це зона в якій єдиною валютою є євро, чи це зона вільних кордонів між країнами? (Вільні кордони)
8.     Де знаходиться найбільша пустеля Європи? (в Україні,)
9.     З кількома європейськими країнами граничить Україна? (10.Болгарія, Білоруси, Угорщина, Грузія, Молдова, Польща, Росія, Румунія, Словаччина, та Турція)
10. Скільки кілометрів їхати від Київа до Варшави? (780 км – 9-10 часов)
11.  А від Запоріжжя до Київа? (570 – 8 часов)
12.  За скільки часу можна долетіти  літаком з Київа до Парижу? (3ч. 20хв.)
13.  Скільки коштує білет? (8,5 тис грн.)
14.  Які гори вважають кордоном між Європою та Азією?( Уральські гори)
15.  Скільки коштує один євро? (31,5 грн)
16.  Найвища гора Європи? (Ельбрус 5642 м, Монблан 4810, спірний факт)
17.  Найвища гора України? (Говерла 2061 метр)
18.  Євробачення – це конкурс співаків чи конкурс телеканалів різних країн Європи?
19.  Назвіть якомога більше цікавих фактів про Україну. (команди кажуть по черзі по одному факту, можна визвати по одному найактивнішому учню з команди)



В-2  Дякуємо всім за увагу! Бажаємо  чистого неба над всією Європою, спокійного й радісного життя.




1 комментарий: